Na festivale T In The Park, ktorý hostil také hudobné hviezdy ako R.E.M., Rage Against The Machine, Kings of Leon, Amy Winehouse, The Kooks, The Verve, Stereophonics, KT Tunstall, Kaiser Chiefs, The Chemical Brothers, The Raconteurs, The Prodigy, Ian Brown, Primal Scream či Interpol, sa stali v nedeľu dve nepríjemné udalosti, ktoré sa zapíšu do čiernej kroniky festivalu.

Na festivale, ktorý sa začal v piatok poobede a vyvrcholil v nedeľu v noci, našli včera doobeda mŕtvolu 32-ročného muža. Nemenovaného návštevníka festivalu našli priatelia v jeho stane okolo 11.50 miestneho času a okamžite upovedomili ochranku. Napriek snahám ošetrovateľov o jeho záchranu, bolo už krátko po prevoze muža do nemocničných priestorov na festivale zrejmé, že je mŕtvy. Príčina jeho smrti je zatiaľ neznáma.

Takmer jedenásť hodín predtým sa krátko po polnoci počas koncertov najväčších headlinerov sobotného programu vyskytla ďalšia tragédia. 22-ročný muž utrpel jedenásť bodných rán po tom, ako sa snažil pomôcť obťažovanej kamarátke. Krátko nato ho previezli do nemocnice, jeho stav je podľa BBC News vážny ale stabilizovaný.

"Bola to nevinná obeť. Vbehol do cesty dvom mužom, ktorí obťažovali jeho priateľku, tí sa naňho vrhli a bodli ho jedenásťkrát, osemkrát do tela a trikrát do hlavy." - povedal Bruce Kerr, hlavný vyšetrovateľ z Tayside Police.

Polícia začala ihneď po incidente vypočúvať svedkov a počas zvyšku festivalu pátrala po dvoch mladých mužoch v zakrvavených teplákových súpravách. Na festivale T In The Park v nedeľu zatkli za menšie priestupky sedem ľudí, ale žiadneho z nich v súvislosti s incidentom.

Šéf festivalu, Geoff Ellis, je z týchto nepríjemných udalostí veľmi sklamaný. "Sme z toho zúfalí." - povedal pre Nme.com. "Zhodí to na festival čierne mračná? Dúfam, že nie, lebo aj keď je to veľmi vážna vec, je to stále izolovaný incident, a doposiaľ sme mali naozaj veľmi slušný festival."

"Bohužiaľ, v spoločnosti dnes vidíme takéto veci, zdá sa, že je toho všade čoraz viac. Zabezpečenie je tu naozaj obrovské - máme tu napríklad veľký plot okolo celého areálu, ale bolo by prehnané povedať, že sa nenájde škáročka na ilegálne a nebezpečné veci, bohužiaľ, vždy sa niekde nájde." - dodal Ellis. Festival T In The Park, ktorý sa v Škótsku koná už od roku 1994, v posledných rokoch pravidelne navštevovalo okolo 70 tisíc návštevníkov.

Nepríjemnosť sa cez víkend stala aj na konkurenčnom írskom festivale Oxegen, kde v piatok v noci jedna návštevníčka utrpela popáleniny prvého stupňa, keď jej kamarát nesúci horiacu fakľu nechtiac zapálil vlasy.

Zdroj: Nme.com, Telegraph.co.uk