Nová štúdiovka od najúspešnejšej írskej kapely sa mala pôvodne na trhu objaviť už túto jeseň, no kapela sa rozhodla nahrávať ďalej a vydať album až začiatkom roka 2009. Po nahrávaní vo Fez a v Dubline momentálne kapela pripravuje nový materiál v južnom Francúzsku.

"Prednedávnom som si myslel, že by sme už ten album mohli mať aj hotový, ale načo sa teraz ponáhľať, keď môžeme pripraviť ešte viac skvelého materiálu?" - uviedol frontman Bono Vox na oficiálnej stránke kapely U2.com. Skupina na albume pracuje s ich dlhoročným a osvedčeným producentským triom Brian Eno, Daniel Lanois a Steve Lillywhite.

"Vieme, že musíme prísť s novinkou čím skôr, ale taktiež vieme, že ľudia nechcú nový album U2, pokiaľ to nebude náš najlepší album," - hovorí Bono. "Musí to byť náš najinovatívnejší, náš najodvážnejší... o čom by to inak bolo?" Podľa jeho slov má kapela momentálne 50 alebo 60 nových skladieb, ktoré by mohli zahrnúť na nasledovníka úspešného albumu 'How To Dismantle An Atomic Bomb' (2004).

"Posledné dva albumy boli veľmi osobné, s takými troma časťami srdca, primárnymi farbami rocku - basgitarou, gitarami a bicími. Ale teraz chceme spraviť niečo podobné, ako bola zmena, ktorá nás priviedla od 'The Joshua Tree' k 'Achtung Baby'." - prezradil Bono, vlastným menom Paul David Hewson.

"Ja som vždy ten, ktorý podceňuje, aké príliš jednoduché je pre nás proste 'dať tie skladby von hneď teraz'. Ak by to bolo na mne, už by ste ich dávno počuli!" - priznal 48-ročný spevák. "Ale už na začiatku budúceho roka budú môcť ľudia počuť na čom pracujeme. Chceme aby bol rok 2009 naším rokom, takže sa chystáme to rozbaliť veľmi skoro."

Medzi známe skladby, ktoré U2 predstavili v posledných mesiacoch naživo a ktoré by sa mohli objaviť aj na ich zatiaľ nepomenovanom dvanástom štúdiovom albume, patria 'Get on Your Boots', 'For Your Love', 'Breathe', 'No Line on the Horizon' a 8-minutová 'Moment of Surrender'.

Zdroj: U2.com, Billboard.com, wikipedia.org

Súvisiaci interpreti: U2