Vďaka agentúre Q-Zone sa o necelý mesiac - 6. novembra 2008, budú na podujatí One Day Jazz Festival priestormi bratislavského PKO šíriť uchulahodiace tóny popredných svetových hudobníkov. Na scénu vystúpi najskôr známa japonská klaviristka Hiromi so svojou kapelou a potom aj svetovo uznávaný gitarista Lee Ritenour.

Hiromi Uehara sa v Bratislave predstaví s u nás už známou zostavou, ktorej členmi sú basgitarista Tony Grey a známy slovenský bubeník Martin Valihora. K triu sa pripojí aj gitarista John Shannon, pôsobiaci spolu s Martinom Valihorom vo formácii Waking Vision. Mladá japonská hudobníčka ohromujúca svojou živelnosťou pri každom zo svojich doterajších vystúpení na Slovensku zanechala v publiku hlboký dojem. Jej skladby sú energické, plné sebavedomia a odhodlania.

K ich napísaniu ju inšpiroval vlastný život, ktorý, ako sama tvrdí, je dosť hektický. Prvýkrát na seba upozornila v roku 2003, kedy bol vydaný jej debutový album 'Another Mind'. Za tisíc predaných nosičov získala zlatú platňu a zároveň získala cenu za najlepší jazzový album roka v Japonsku. Jej tvorbu ovplyvnili velikáni ako Oskar Peterson, Ahmad Jamal a Chic Corea. Vychádza z jazzu, no zároveň experimentuje, prekračuje hranice a v jej hudbe tak možno nájsť prvky popu, rocku, klasiky, avantgardy a iných žánrov. Jej okúzľujúce skladby, sršiace obrovskou dávkou energie jej otvárajú bránu do neuveriteľných hudobných výšok.

Ďalšou hviezdou, ktorá na festivale zažiari, bude svetovo uznávaný gitarista, umelec, skladateľ a producent v jednej osobe Lee Ritenour. Tento vynikajúci hudobník je zástupcom kategórie smooth jazz. Svoje prvé vystúpenie absolvoval v šestnástich. Odvtedy sa zúčastnil vyše 3000 vystúpení a nahral viac ako 40 albumov. V deväťdesiatych rokoch založil kapelu Fourplay, ktorá sa stala jednou z najúspešnejších formácií modernej džezovej scény.

Počas svojej kariéry experimentoval s rôznymi hudobnými štýlmi a svoju tvorbu obohacoval o prvky funku, popu, rocku i brazílskej hudby. Spolu s Lee Ritenourom sa predstavia aj ďalší členovia jeho kapely. Sú nimi mladá talentovaná speváčka s nádherným hlasom Annekei, basgitarista Anthony Jackson, svetový klavirista John Beasley a opäť bubeník Martin Valihora, známa persóna nie len slovenského jazzu.

Informácie pre Hudba.sk poskytol Matej Šálek z BKIS. Viac o interpretoch nájdete na nasledujúcich webových stránkach:

www.hiromimusic.com
www.myspace.com/hiromimusic
www.youtube.com/watch?v=00fKuTD52gQ
www.youtube.com/watch?v=G6pgM-NVfWg

www.leeritenour.com
www.myspace.com/leeritenour
www.youtube.com/watch?v=kmsmtF9wMjc
www.youtube.com/watch?v=L0DXS8b9VI0