Agentúra Safončík-Jazz Production a Bratislavské kultúrne a informačné stredisko pripravili rámci cyklu jazzových koncertov Bratislavský Jazz Club na jeseň tohto roka koncert jazzového kontrabasistu Dave Hollanda. Bude to premiérové vystúpenie tejto svetovej legendy na Slovensku.

Mimoriadny skladateľ, inovátor a neuveriteľne zručný hudobník, Dave Holland, nikdy nepodľahol lákadlám rýchleho komerčného úspechu a razil si vždy svoju, progresívnu cestu. Má výrazné cítenie a schopnosť až neuveriteľne komunikovať s jednotlivými členmi skupiny. Svoj nástroj ovláda dokonale a ako jeden z mála určuje jeho vývoj. Jeho hudba je "poctivá" a originálna v tom najlepšom slova zmysle a už dlho ovplyvňuje aj vývoj svetového jazzu.

Jeho súčasnú kapelu tvoria ďalšie štyri výrazné a spoločne prijali toľko pozitívnych hodnotení od kritikov ako žiadna iná jazzová formácia. V decembri roku 2005 Holland a jeho kvinteto nahrali dlho očakávaný album 'Critical Mass', ktorý si vyžiadal rok a pol skúšok, hrania, diskusií, rozoberania a experimentovania. "Až v určitom momente hudba dosiahla bod zlomu a stala sa tým, čím má byť." - spomína Holland.

V októbri roku 2006 Holland prekročil 60-ku a odrážajúc sa od jeho zásadovosti ako prominentného kontrabasistu priznal, že sa cíti byť šťastný, že dokázal zotrvať na vrchole tak dlho. "Keď si dáš záväzok zostať verný svojmu hudobnému smeru a nepodľahneš pokušeniu lákavých ponúk, vtedy sa tvoja hudba stane silnejšou. Tento záväzok vnímam ako niečo pozitívne, dobíjajúce energiu. A v konečnom dôsledku to ľudia spoznajú."

4. november 2008, 19:00 - PKO Bratislava

Dave Holland Quintet

Dave Holland - kontrabas
Robin Eubanks – trombón
Chris Potter – saxofón
Steve Nelson - vibrafón
Nate Smith - bicie

www.youtube.com/watch?v=g6R0GjY3agU
www.youtube.com/watch?v=6gBTc0dWAEg

Predpredaj vstupeniek prebieha v sieti Ticketportal.sk a v Informačnom centre BKIS na Klobučníckej 2 v Bratislave.

Biografie

Dave Holland sa narodil v anglickom Wolverhamptone 1. októbra 1946. Od štyroch rokov sa učil sám hrať na strunových nástrojoch, začínal gitarou a postupne prešiel na basovú gitaru. Už v pätnástich rokoch opustil školu, aby ďalej rozvíjal hudobnú kariéru v tých najlepších hudobných skupinách. Veľkými vzormi mu boli Ray Brown, ktorý bol v tom čase kritikou hodnotený ako najlepší kontrabasista, Leroy Vinnegar, Charles Mingus či Jimmy Garrison.

Pod dohľadom a na radu Jamesa E. Merritta, koncertného majstra skupiny kontrabasistov Londýnskeho filharmonického orchestra a Symfonického orchestra BBC, sa Dave Holland rozhodol prihlásiť do prestížnej Guildhall School of Music & Drama v Londýne, kde získal plné štipendium počas troch rokov. V roku 1968, keď Holland hral v triu Bill Evansa v klube Ronnie Scott's, si ho v jeden večer vypočul aj Miles Davis, ktorý bol pre Hollanda najvýznamnejším mentorom. Krátko na to dostal ponuku hrať v jeho kapele (po predošlých basistoch Paulovi Chambersovi a Ronovi Carterovi). Pre Hollanda to bola jedna z najťažších a zároveň najlepších lekcií v živote. V 70-tych rokoch Holland opúšťa kapelu Milsa Davisa a zakladá si vlastnú skupinu Circle s pianistom Chick Coreom, saxofonistom Anthony Braxtonom a bubeníkom Barry Altschulom.

Dave Holland je držiteľom troch cien Grammy - v roku 1999 za Najlepší inštrumentálny jazzový výkon ('Like Minds') a v rokoch 2002 a 2005 v kategóriách pre Najlepšie veľké jazzové zoskupenie. V roku 2005 bol Holland ocenený ako víťaz hlasovania DownBeat's Critics Poll v kategórii Muzikant roka, Big band roka a Kontrabasista roka, v ktorej zvíťazil aj v roku 2006. Hudobná asociácia Jazz Journalist Association ocenila Hollanda podobným spôsobom ako Hudobníka a Kontrabasistu roka, na Jazzovom festivale v Montreale zase získal prestížnu "Miles Davis Award". V roku 2005 sa Holland objavil so svojou skupinou v Carnegie Hall, kde po boku Waynea Shortera uviedol JVC Jazz Festival. Okrem koncertovania a nahrávania vyučuje na rôznych prestížnych hudobných školách.

Robin Eubanks – trombón
Od svojich ôsmich rokov, cez celú strednú až po vysokú školu, študoval trombón, teóriu a harmóniu. Po skončení štúdií a promóciách s vyznamenaním na univerzite vo Philadelphii sa presťahoval do New Yorku, kde nazbieral širokú škálu hudobných skúseností - jednak vo funkcii hudobného riaditeľa pre "Art Blakey and Jazz Messengers" a taktiež vďaka aranžovaniu, komponovaniu a účinkovaniu v McCoy Tyner's Big Band.

Neskôr sa stal sólistom, skladateľom a organizátorom orchestra J. J. Johnson's Brass. Bol súčasťou kapiel a nahrával s takými hudobnými osobnosťami ako Rolling Stones, Talking Heads alebo Barbara Streisand na jej historickom turné v roku 1994. Vystupoval v niekoľkých televíznych show a špeciáloch ako "The tonight show" pod vedením Jay Leno, Saturday night Live či na prenosoch Grammy Awards. Pracoval na niekoľkých projektoch pre Broadway a filmový priemysel. Ako líder nahral šesť albumov, ktoré dostali celosvetové uznanie kritikov a so svojou skupinou absolvoval turné v Európe a v Japonsku. Bol menovaný zastupujúcim profesorom na Jazz Trombón na Oberlin College Conservatory of Music. Pôsobí na fakulte v Manhattan School of Music a na University of Arts vo Philadelphii. Učí privátne v New Yorku a takisto vedie semináre a učí po celom svete.

Steve Nelson – vibrafón
Tento výnimočný vibrafonista a skladateľ sa narodil v Pittsburghu. Promoval na Rutgers University s s titulom magistra v oblasti hudby a neskôr začal pôsobiť na Universite v Princetone. Ako obyvateľ newyorskej oblasti vystupoval a nahrával s významnými hudobníkmi ako Kenny Barron, Bobby Watson, Mulgrew Miller, David Fathead Newman a ďalší. Hral na koncertoch a festivaloch po celom svete a ako líder s vlastnou skupinou nahral tri albumy - 'Live at Acireale' (Red Records), 'Full Nelson' (Sunnyside), a 'Communications' (Criss Cross). Okrem toho nahrával hudobníkmi ako Milgrew Miller, David "Fathead" Newman, Kenny Barron, Jackie McLean a Johnny Griffin.

Chris Potter – saxofón
Na saxofóne začal hrať, keď mal desať rokov, čo bolo dôsledkom hudobnej kolekcie nahrávok jeho rodičov. V roku 1998 sa presťahoval do New Yorku a počas štúdia na školách The New School a Manhatten School of Music sa pripojil ku skupine Red Rodney's Quintet. Hral v nej do roku 1993, potom nasledovalo krátke obdobie so skupinou Steely Dan. Odvtedy bol zapojený do rôznych projektov vrátane Mingus Big Band a Paul Motian's Electric Be-Bop Band. Ako líder kapely nahral 6 albumov, hral v Trio 2000 s Paulom Motianom a Steveom Swallowom, a v skupinách vedených Jimom Hallom, Billy Hartonom, Daveom Douglasom, Alom Fosterom, Johnom Patituccim a ďalšími.

Nate Smith – bicie
Jeho hudobná cesta začala keď mal jedenásť v stopách svojho staršieho brata sa rozhodol seriózne sa venovať hre na bicích. Na začiatku mala na neho vplyv rocková a funková hudba a rôzni umelci ako The Police, Earth, Wind and Fire či Quincy Jones. Skutočný zlom prišiel po vypočutí legendárnej Art Blakey and Jazz Messengers Album of the Year, keď mal 16 rokov. Po promóciách na univerzite v roku 1992 sa Nate rozhodol venovať štúdiu na James Madison University. V treťom ročníku bola Natova skupina pozvaná účinkovať na Medzinárodnej asociácii jazzových učiteľov v Atlante. Práve tam stretol legendárnu jazzovú speváčku Betty Carter a bol pozvaný účinkovať v jej významnom programe Jazz Ahead. V dvadsiatich rokoch už hral Nate s Betty na pódiu v klube Blue Note v New York City.

Po štúdiu na univerzite mu ponúkli štipendium na štúdium ako súčasť programu Virginia Commonwealth University "Carpenter Fellowship". Práve tu stretol legendárneho hudobníka a skladateľa Davea Hollanda. Počas nasledujúcich rokov príležitostne vystupoval s Daveom, ale definitívne sa pripojil k jeho skupine až v roku 2003. Okrem toho, že je Nate výborným hudobníkom, je takisto aj skladateľom, textárom piesní a producentom. Skladal hudbu k viacerým dokumentárnym programom pre The Discovery Channel a pre The Learning Channels. Pracoval s takými R&B a jazzovými umelcami ako Marcus Johnson, Moifah, Jareed Arosmana či Alyson Wiliams. Takisto spolupracoval na skladbe 'Heaven Can Wait' z albumu 'Invincible' od Michaela Jacksona. Nedávno rozbehol produkčnú spoločnosť Water Baby Music.

Informácie pre Hudba.sk poskytol Matej Šálek z BKIS.