Legendárna kapela z New Yorku sa zastaví v Bratislave už o dva dni. Po prestávke v jesennom európskom turné, ktorú trávili v Prahe, sa Living Colour vrátia na koncertné pódium práve v bratislavskom Dome kultúry Zrkadlový háj odohrali tu svoj jediný exkluzívny koncert na Slovensku.

Skupina, označovaná za prvú černošskú kapelu, ktorá hrala tvrdý rock už v osemdesiatych rokoch, predala od svojho vzniku v roku 1983 viac ako dvadsať miliónov nosičov. Všetci štyria členovia Living Colour sú výnimoční muzikanti a každý z nich spolupracoval na rôznych projektoch.

Spomeňme aspoň niektoré: spevák Corey Glover – úloha Judáša v Jesus Christ Superstar na Broadwayi, gitarista Vernon Reid – spolupráca s B.B. Kingom, Public Enemy či s Billom Frissellom, basgitarista Dough Wimbish – spolupráca s Rolling Stones, Depeche Mode alebo Madonnou, bubeník Will Calhoun – spolupráca s Jacom Pastoriusom, Paulom Simonom alebo Lou Reedom.

Living Colour momentálne pripravuje nový, v poradí piaty album, ktorý by sa mal na trhu objaviť v roku 2009. DVD z minuloročného koncertu The Paris Concert prichádza do predaja 11. novembra 2008. Podľa našich informácií vzniká v jednom štúdiu nedaleko Prahy. Basgitarista Doug Wimbish si ho obľúbil počas nahrávania sólových projektov CinemaSonics a HeadFake. Neskôr v spomínanom štúdiu dokonca produkoval českú funkovú kapelu Gulo Čar.

Po nezabudnuteľnom bratislavskom koncerte v klube Babylon v roku 2005 Living Colour zahrá opäť v klubovom prostredí, v Dome kultúry Zrkadlový háj v bratislavskej Petržalke. Podľa informácií od organizátorov koncertu nemá skupina žiadne špeciálne požiadavky a dôraz kladie predovšetkým na zvukovú techniku. Ubytovanie napríklad požaduje iba v štandardnom trojhviezdičkovom hoteli.

Ako predkapela sa predstaví bratislavský Appendix. Má ísť pritom o posledné vystúpenie tejto formácie vzhľadom na to, že bubeník Henrich Offermann ohlásil svoj odchod. Zvyšok Appendixu (Lukáš Fila - basgitara, Marián Jaslovský - dychové a klávesové nástroje a Juraj Benetin - spev, gitara) budú údajne pokračovať s novým bubeníkom pod názvom HIO.

Podľa slov basgitaristu Living Colour Douga Wimbisha bude pre tých, ktorí túto skupinu ešte naživo nezažili určite zaujímavé vidieť černošskú kapelu hrať rockovú hudbu. "Na Slovensku nevystupujeme prvýkrát, avšak aktuálne turné prebieha v pôvodnej zostave. Keď sme naposledy hrali v strednej Európe, spevák Corey Glover sa nedokázal uvoľniť z muzikálovej produkcie na Broadway. Teraz sme však v plnej zostave a hráme lepšie ako kedykoľvek predtým!"

My len pripomíname, že v našej súťaži môžete vyhrať dve voľné vstupenky a živé DVD tejto newyorkskej hudobnej lahôdky. Ak máte chuť, prečítajte si aj náš starší článok, v ktorom nájdete i jeden z videoklipov Living Colour.

Text: Peter Lehotský
Foto: SonyBMG, Golden Groove Production, Petra Cepková

Súvisiaci interpreti: Appendix, Living Colour