Minulý týždeň vyšiel piaty štúdiový album košickej kapely Nocadeň s názvom 'Ikony'. Ich debutová eponymná platňa uzrela svetlo sveta pred ôsmimi rokmi, no aj napriek tomu, že medzitým kapela prešla veľký kus cesty a vydala ďalšie tri albumy a kompiláciu hitov, má ich nový album s debutom mnoho spoločného. Nielen o tom exkluzívne pre Hudba.sk porozprával líder kapely Rasťo Kopina.

Albumom 'Ikony' otvára kapela Nocadeň, založená v roku 1997, ďalšiu etapu a zároveň vstupuje do druhého desaťročia svojho pôsobenia na slovenskej hudobnej scéne. Ako nám prezradil Rasťo Kopina, aj samotná kapela berie album ako nový začiatok: "Pre nás je to vlastne akoby debut. Všetko sú to nové pesničky, žiadna tam nie je zo staršieho obdobia a album má drive, ako naša prvá "červená" platňa."

'Ikony' sú s debutovým albumom spojené aj prostredníctvom skladieb 'V nočných svetlách' (2000) a 'V nočných svetlách II' (2008). "Je tam podobná harmónia a samozrejme aj isté prepojenie v texte." – prezrádza Rasťo Kopina. Zaujímavosťou nového albumu je i záverečná skladba 'Umriem pri tvojich nohách', v ktorej speváka doprevádza sláčikový orchester. Fanúšikov možno prekvapí aj rozhodnutie kapely neuviesť na obale albumu texty skladieb. "Chcel som, aby ich ľudia vnímali ako súčasť hudby. Preto tam nie sú." – vysvetľuje Kopina.

Album 'Ikony' sa na trhu konečne objavil v 6. októbra po takmer rok trvajúcom nahrávaní. "Dali sme si na ňom skutočne záležať a teraz je tu úľava, že sa album dostal k ľudom a klasická depka, lebo vieme, kde žijeme." – priznáva Rasťo a dodáva, že rovnako náročné ako vznik albumu bolo aj vymýšľanie jeho názvu. "Ikony mali hneď niekoľko pracovných názvov. Istý čas sme chceli, aby sa album volal Pionieri novej doby, akurát slovo pionier tu má trocha pejoratívny význam, tak sme to nazvali trocha jednoduchšie. Ale odkaz je jasný, tak či tak."

Pilotným singlom albumu je skladba 'Iba pár minút', ktorá už niekoľko dní znie aj v rádiách. Frontman sa na nej predstavil v neobvyklej hlasovej polohe a v rozhovore pre Hudba.sk priznal, že experimentovanie s hlasom je preňho výzvou: "Keby som nemal takýto hlasový rozsah, tak by som si to dovoliť nemohol. A tento “experiment” som už vyskúšal na albume Katarzia v pesničke Kým nás smrť nerozdelí. Celkom ma to baví, hrať sa takto s hlasom. Stereotyp totižto zabíja a my máme chuť žiť."

Nocadeň pripravuje k novému singlu aj videoklip. Jeho réžiu má na starosti Jaroslav "Jaris" Vaľko, ktorý podľa Kopinových slov pre kapelu nafotil aj fotografie na obal. "Od prvej platne robím obaly ja, akurát na tomto som použil Jarisove fotografie. Jednak je naším dvorným fotografom a od “Labutí” pre nás robí aj videá. Aj nové video je v podstate už natočené, zvyšok je na talente Jarisa."

A ako Nocadeň vnímajú súčasnú filozofiu slovenského hudobného priemyslu, podľa ktorej kapely bez jasného rádiového hitu nemajú šancu uspieť? "To sú veci, ktoré kapela ako my riešiť nemusí. Sú tam pesničky, na ktoré sme hrdí a či už sú s hitovým, alebo nehitovým potenciálom, nám môže byť jedno. Vždy sme bojovali za svoju umeleckú slobodu a darilo sa nám to. Takže žiaden kalkul u nás nehrozí."

Text: Miroslava Kuracinová
Foto: Jaris - Nocaden.sk, Myspace.com/nocaden

Súvisiaci interpreti: Nocadeň