Jej opätovné stretnutie so slovenskými fanúšikmi sa uskutoční 24. októbra v Bratislave a o deň neskôr v Košiciach. Prvýkrát sa u nás predstavila spolu s Nightwishom ešte počas dvojročného svetového turné (2004 – 2005) a zdá sa, že sa jej tu páčilo. Aj podľa vtedajších vyjadrení technikov kapely, ktorí mali vo zvyku merať a porovnávať hlučnosť publika na jednotlivých koncertoch. Zdá sa, že Slovensko z toho vyšlo obzvlášť dobre, pretože sa traduje, že Tarja si sama vyberá a určuje, v ktorých krajinách vystúpi. Na našich fanúšikov má asi príjemné spomienky...

O životaschopnosti Tarje Turunen po ukončení jej pôsobenia v skupine Nightwish svedčia aj dve nominácie na Emma Award (fínska obdoba Grammy) v kategóriách najlepší fínsky umelec a objav roka (sólovo). Pripočítajme k tomu zlaté a platinové ocenenia, ktoré získala za predaj svojich platní v rodnom Fínsku, Rusku či v Českej republike.

Hoci ju naše rádiá aj napriek obrovským úspechom ignorujú, je v niektorých štátoch EÚ doslova rádiovou hviezdou. Nemecko ako najsilnejší hudobný trh sa neodvracia od celosvetovo rešpektovaných umelcov a Tarja si našla svoje miesto tak v rádiovom ako aj v televíznom vysielaní. Úspechy však žne aj v Latinskej Amerike. Dnes vám prinášame živý záznam jej nového singla 'Enough', ktorý vznikol koncom augusta v kolumbijskej Bogote.


Tarja Turunen: „Enough“ (live from Bogota, Colombia, Aug. 20, 2008)

Ak máte chuť, môžete sa zapojiť aj do našej súťaže o vstupenky na oba slovenské koncerty tejto skvelej umelkyne.

Text: Peter Lehotský
Foto: Agentúra EPG