Už na budúci piatok, 24. októbra, sa prvým dňom festivalu zaháji ďalší ročník Bratislavských jazzových dní. Na tradičnom mieste, v priestoroch PKO, sa predstaví slovenské trio Bukake, unikátny 15-členný orchester Free Style Chamber Orchestra z Maďarska, americkí The Bad Plus spoločne s vokalistkou Wendy Lewis a trojica najlepších jazzových basgitaristov v spoločnom projekte S.M.V.. A aby tej rozmanitosti nebolo málo, na druhom pódiu si môžete vychutnať živý hip-hop v podaní Quasimonda. Poďme si teda účinkujúcich predstaviť - a začnime rovno od najväčších hviezd...

► S.M.V. (USA)

SMV je superskupina troch najlepších basgitaristov. Po pätnástich rokoch šteklenia fanúšikov správami o ich možnom spoločnom projekte sa pred rokom tieto sny čakajúcich zrazu stali skutočnosťou. Žiaden marketingový ťah - stalo sa to pre jazz najprirodzenejšou cestou. Keď Stanley Clarke preberal cenu za celoživotnú tvorbu od časopisu Bass Player, na slávnostnom jam session v New Yorku sa k svojmu mentorovi na pódiu pridali aj Marcus Miller a Victor Wooten. Chémia medzi troma generáciami zafungovala ihneď - trojica už v januári bola v štúdiu a v auguste vydali album 'Thunder'. Najlepšiou správou je, že album ešte začerstva predstavia v Bratislave. Obecenstvo jazzových dní zažije najaktuálnejší hviezdny jazzový projekt, troch titánov basovej gitary na jednom pódiu, s novou hudbou a s novou energiou.

Stanley Clarke: "Marcus prišiel do štúdia s grooveom, Victor začal hrať harmonické akordy, a ja som len čumel. Ak máte také množstvo vedomostí a skúseností ako my traja, priezračnosť do hudby prinášajú iba vzájomný rešpekt a láska k hudbe. Vzhľadom k tomu, že všetci hráme na basovú gitaru, pre obecenstvo to bude veľký objav - spolu s nami zažijú doteraz nepočuté možnosti basy."
Marcus Miller: "Vzájomne sme sa povzbudzovali k používaniu čo najviac techniky. Pre mňa bolo najzaujímavejšie počuť vedľa seba náš odlišný sound. Bolo to ako počúvať evolúciu nášho nástroja."
Victor Wooten: "Touto spoluprácou sa mi splnil sen. Najlepšie na tom je, že napriek mohutným basám je projekt veľmi muzikálny."

► The Bad Plus & Wendy Lewis (USA)

The Bad Plus je americké jazzové trio v zostave Ethan Iverson (piáno), Reid Anderson (basgitara), a Dave King (bicie). Prvýkrát hrali spolu už v roku 1989, no The Bad Plus založili až v roku 2000. Svoj eponymný debutový album natočili už po svojom treťom koncerte. Štvrtý, a ďalšie stovky koncertov už odohrali ako kapela s úspešným, aj kritikmi chváleným albumom. Jeden z tých koncertov sa odohral v legendárnom newyorskom klube Village Vanguard v roku 2002, kde ich uvidel vyhľadávač talentov Yves Beauvais. Ihneď podpísali zmluvu, a v nasledujúcich troch rokoch The Bad Plus vydali na značke Columbia tri neprehliadnuteľné, či skôr neprepočuteľné albumy. "Takto by asi mohlo znieť jazzové trio filmárskych bratov Coenovcov - dráma a komédia zrolovaná do jednej cigarety" - napísal o nich britský denník Guardian. Magazín Blender pridáva: "The Bad Plus je akustické jazzové trio budúcnosti".

Minulý rok sa trio upísalo jazzovej značke Head Up, na ktorej sa predstavili albumom 'Prog'. Nahratý je už aj ten ďalší, vyjsť by mal tesne pre koncertom na BJD. Hudba The Bad Plus je kombináciou elementov moderného a klasického jazzu, a kvalitného pop rocku. Trio hráva aj svojské verzie piesní stálic ako Nirvana, Aphex Twin, Blondie, Ornette Coleman, Pixies, Rush, Tears for Fears, Neil Young, David Bowie, Interpol alebo Black Sabbath. Ich nahrávka 'Live in Tokyo' obsahuje coververziu queenovskej 'We Are the Champions', zmiešanú s jazzovým štandardom 'My Funny Valentine', skupina nahrala aj vlastnú verziu 'Karma Police' od Radiohead na tribute albume 'Exit Music: Songs for Radio Heads'. V Bratislave sa predstavia spoločne so speváčkou Wendy Lewis, ktorá je aktívna na jazzovej i alternatívnej scéne.

► F.S.C.O. - Free Style Chamber Orchestra (HU)

F.S.C.O. je pätnásťčlenný, netradičný komorný orchester, založený pred dvoma rokmi Jánosom Nagyom, jedným z najvýznamnejších súčasných maďarských jazzmanov. Slobodu neobsahuje len názov: odkazom orchestra je slobodná, originálna, a súčasná tvorba. Každý jeden hudobník pochádza z trochu iného rezortu, vo svojom štýle patria medzi špičku ako sólisti, alebo ako členovia iných skupín. Spoločnú reč si ale našli parádnu - hudbu, v ktorej nájdeme jazz, maďarskú ľudovú hudbu, improvizáciu, latino, filmovú hudbu, bebop, world music, impresionizmus, swing, ale aj tvrdšie žánre. A krásne to ide dokopy.

Za dva roky F.S.C.O. hrali na všetkých významných maďarských festivaloch, ako napríklad Budapest Mol Jazz Festival, Kaláka Festival, Sziget Festival, Budapest Fringe Festival, a Budapest Spring Festival. Tesne pred koncertom na BJD vydávajú svoj tretí album 'Pannon Celtic Dance'. Debutovali albumom 'Pop Music', svoju druhotinu '21' nahrali pred rokom, spolu s hviezdnou maďarskou jazzovou skupinou European Mantra.

Free Style Chamber Orchestra sa predstaví aj v sobotu 25. októbra na satelitnom podujatí Bratislavských jazzových dní v Komárne.

► Bukake (SK)

Bukake je trio renomovaných slovenských hudobníkov, v ktorom účinkujú Juraj Tatár, Martin Gašpar, a Marcel Buntaj. Skupina vznikla v roku 2004 z hudobníkov hrajúcich už desať rokov v skupine Petra Lipu. Každý z nich participoval na mnohých projektoch domácej populárnej a jazzovej scény.
Dvojicu Marcel Buntaj (bicie) a Martin Gašpar (basgitara) môžeme označiť za našu asi najlepšie zohratú rytmickú sekciu.

Hráč na klávesové nástroje, skladateľ a aranžér Juraj Tatár operuje v rámci svojej profesionálnej kariéry na veľmi pestrých žánrových poliach. Je to technicky mimoriadne zručný hráč, s vyvinutým citom pre prácu so zvukom. Repertoár Bukake tvoria vlastné kompozície, ktoré v roku 2005 vyšli na debutovom albume 'Bukake Jazz', žánrovo sa pohybujúcom niekde na pomedzí fusion a elektrického jazzu, ovplyvnenom zvukom osemdesiatych rokov.

► Quasimondo (SK)

Sugestívne funk-soulové grooves, inteligentný rap a súhra skúsených živých muzikantov - to je esencia hudby novej atrakcie slovenskej klubovej scény, skupiny Quasimondo. Projekt vznikol ako vízia dvoch ľudí, ktorí hľadali iné spôsoby vyjadrenia, multi-inštrumentalistu a producenta Mariána Jaslovského a rappera Lyrika H. Ich moderný zvuk stojí na živých nástrojoch, ktoré sú doplnené o programované zvuky a sample. Hudba je založená na zmyselnom, spravidla tanečnom pulze, preto sa koncerty Quasimonda vždy okamžite menia na party. Texty zasa zaujmú poetickosťou a neprítomnosťou rapových klišé.

Quasimondo momentálne nahrávajú svoj debutový album, ktorý vyjde ešte v tomto roku. Špeciálnymi hosťami na BJD budú raper Bene a vokalistka Habbiel. Samotné Quasimondo okrem zakladajúcich členov hrá v zložení Roland Kánik (klávesy), Peter Penthor (gitara), Peter Rusňák (basa), Peko (beaty) a očarujúca, extrémne talentovaná speváčka Silvia Gieciová.

► Kompletný program Bratislavských jazzových dní, vrátane programu satelitných jednodňových podujatí v Košiciach, v Žiline a v Komárne, a informácií o vstupenkách a predpredaji

Foto: Bjd.sk