Slovenská skupina Mariachi Sin Fronteras, ktorá pod týmto názvom pôsobí od roku 2007, na prelome augusta a septembra úspešne reprezentovala Slovensko na festivale v Mexiku.

Oficiálne otvorenie festivalu - slávnostný sprievod mariachi po centrálnej ulici mesta Guadalajara je udalosť, ktorá utkvie v pamäti každého. Tento rok viac ako 40 zoskupení mariachi z celého sveta vo svojich najlepších kostýmoch hrajúc pochodovalo po hlavnom meste mexického štátu Jalisco – Guadalajare. Sprevádzal ich potlesk tisícok ľudí. Skupina Mariachi Sin Fronteras vďaka finančnej podpore Ministerstva kultúry Slovenskej republiky prezentovala Slovensko ako jednu z mála európskych krajín, ktoré sa zúčastnili na festivale.

Slávny medzinárodný festival Encuentro Internacional del Mariachi y la Charreria každoročne pozýva rôzne skupiny pochádzajúce z oboch amerických kontinentov, Európy a Ázie. Je to prestížne a jedinečné podujatie, ktoré má lokálny, národný a medzinárodný význam. Festival sa prvýkrát uskutočnil v roku 1994. Medzi najlepšími mexickými a medzinárodnými skupinami mariachi sa tento rok prezentovali rôzne krajiny, napr. Venezuela, Kuba, Belgicko, Čile, Francúzsko, Argentína, Panama, Ekvádor, Kolumbia, Austrália, Aruba, Kostarika, Kanada, USA, Japonsko a Slovenská republika.

Slovenské zoskupenie Mariachi Sin Fronteras ("Mariachi bez hraníc") sa už tretí rok venuje tradičnej mexickej hudbe mariachi. Skupina neustále rozširuje svoj repertoár o nové pesničky mexického folklóru. Účasť na festivale, na workshopoch v rámci festivalu a zoznámenie sa s významnými osobnosťami hudby Mariachi boli veľmi inšpirujúce a prínosné pre rozvoj skupiny. Nezabudnuteľná atmosféra vystúpení pre guadalajarské publikum na mieste, ktoré sa považuje za miesto zrodu tejto hudby, je veľkým impulzom pre ďalšiu prácu a rozvoj kapely.

Informácie pre Hudba.sk poskytla Kamila Trávničková z agentúry Camille.