Za šťavnatým názvom Monkey Steak sa skrývajú dvaja svojskí producenti – Atki2 z Bristolu a Hanuman z Londýna. S chirurgickou presnosťou nakrájané a opäť zošité beaty sa v ich tvorbe stretávajú s valivými basovými linkami a exotickými rytmami zo všetkých kútov sveta.

Ako DJi nepohrdnú žiadnym „riddimom“, na ktorý sa dá tancovať – či je to indická bhangra, sudánsky pop, klezmer, balkánska dychovka, brazílsky baile funk alebo jamajský dub. Vplyv hudby rozličných svetových kultúr sa odráža aj v ich vlastnej produkcii, vďaka čomu sa výrazne odlišujú od väčšiny svojich kolegov na elektronickej scéne. Ak by sme ich chceli zaradiť v rámci terminológie hudobných škatuliek, Monkey Steak sa ako producenti pohybujú niekde na hranici medzi žánrami ako dubstep, grime, 2step, 4/4 bassline, IDM electronica, jungle a breakcore.

Na britskú undergroundovú scénu spoločne vstúpili v roku 2005, kedy na značke Werk Discs vydali svoj prvý 12" vinyl s názvom 'Grim Dubs Vol.1'. Londýnsky label Werk Discs (Starkey, Zomby, Disrupt, Actress,...) je známy tým, že v rámci elektronickej hudby striktne odmieta žánrovú špecifikáciu svojich umelcov a Monkey Steak svojím prvým releasom dokonale zapadli do jeho koncepcie. Oba tracky na platni sú charakteristické mash-upom breakcorových nasekaných a prefiltrovaných bubnov s bublajúcou basou v tempe dubstepu a grimeu. A to všetko zlepené dohromady estetikou IDM elektroniky.

V roku 2006 prišli ďalšie vydané nahrávky Monkey Steak (a sólové počiny štúdiovo produktívnejšieho Atki2) ako 'Electric Birdland EP' a najmä 'Lighthouse Dub', ktoré dnes patria k dubstepovým klasikám. Aj napriek tomu však zostávajú i naďalej verní nadžánrovej produkcii svojich tanečných, meditatívnych a "medi-tanečných" beatov.

Po prezentovaní svojej tvorby prostredníctvom labelov ako Werk Discs, Punch Drunk či Death$ucker Records sa Hanuman a Atki2 tento rok rozhodli založiť si vlastný label Steak House. Ako prvá platňa na ňom vyjde 'Tigris Riddim', do konca roka chystajú aj nové EPčko na Murderbotovej značke Sleazetone (sesterský label Dead Homies).

Monkey Steak sa na Slovensku po prvýkrát predstavia vo štvrtok 6. novembra na akcii Dubtrap s ďalším špeciálnym hosťom v bratislavskom Subclube a o deň neskôr, v piatok 7. novembra, v Clube No.3 v Nových Zámkoch na akcii Step It Up ***** Exclusive. Podrobné informácie o oboch akciách prinesieme čoskoro.

Monkey Steak (Werk Discs, Deat$ucker Records)
-London/Bristol, UK-

6.11.2008 - Bratislava, Subclub || 7.11.2008 - Nové Zámky, Club No.3

Ochutnávka v podobe mixovaných setov:

Hanuman – Smoke & Mirrors (štúdiový mix)

Atki2 – December 06 mix for Selector Radio (štúdiový mix)