Ďalšie pokračovanie festivalu One Day Jazz sa uskutoční už tento štvrtok 6. novembra v bratislavskom PKO. Podujatie prinesie vystúpenia japonskej klaviristky Hiromi Uehara a amerického gitaristu a skladateľa Lee Ritenoura. Na festivale sa taktiež v koncertnej premiére predstaví Michal Bugala so svojím novým projektom.

Hiromi vystúpi na scénu so svojou kapelou, ktorej členmi sú basgitarista Tony Grey a známy slovenský bubeník Martin Valihora. K triu sa pripojí aj gitarista John Shannon, pôsobiaci spolu s Martinom Valihorom aj vo formácii Waking Vision. Mladá japonská hudobníčka na seba prvýkrát upozornila v roku 2003, kedy bol vydaný jej debutový album 'Another Mind'. Za tisíc predaných nosičov získala zlatú platňu a zároveň získala cenu za najlepší jazzový album roka v Japonsku. Jej tvorbu ovplyvnili velikáni ako Oskar Peterson, Ahmad Jamal a Chick Corea. Vychádza z jazzu, no zároveň experimentuje, prekračuje hranice a v jej hudbe tak možno nájsť prvky popu, rocku, klasiky, avantgardy a iných žánrov.

Ďalšou hviezdou, ktorá na festivale zažiari, bude svetovo uznávaný gitarista, umelec, skladateľ a producent v jednej osobe Lee Ritenour. Tento vynikajúci hudobník je zástupcom kategórie smooth jazz. Svoje prvé vystúpenie absolvoval v šestnástich rokoch. Odvtedy sa zúčastnil vyše 3000 vystúpení a nahral viac ako 40 albumov. V deväťdesiatych rokoch založil kapelu Fourplay, ktorá sa stala jednou z najúspešnejších formácií modernej džezovej scény. Počas svojej kariéry experimentoval s rôznymi hudobnými štýlmi a svoju tvorbu obohacoval o prvky funku, popu, rocku i brazílskej hudby. Spolu s Lee Ritenourom sa predstavia aj ďalší členovia jeho kapely - mladá talentovaná speváčka s nádherným hlasom Annekei, basgitarista Anthony Jackson, svetový klavirista John Beasley a opäť bubeník Martin Valihora, známa persóna nielen slovenského jazzu.

Okrem týchto velikánov džezovej scény vystúpi na One Day Jazz festivale aj gitarista Michal Bugala. Odprezentuje tu svoj rozbiehajúci sa sólový projekt pod názvom Michal Bugala Group, v ktorom diváci budú môcť oceniť jeho kvality inštrumentalistu, skladateľa i lídra kapely. Na spoluprácu si prizval renomované osobnosti domácej i v zahraničnej hudobnej scény. Sú nimi saxofonista Rado Tariška, bubeník Dušan Novakov a kontrabasista Štefan Bartuš. Niektoré z jeho skladieb odznejú po prvýkrát.

Festival One Day Jazz je prísľubom fantastického kultúrneho zážitku. Vstupenky v cene 800,- Sk si môžete zakúpiť v predpredaji siete Ticketportal.

Informácie pre Hudba.sk poskytol Matej Šálek z Bratislavského kultúrneho a informačného strediska (BKIS). Viac informácií nájdete na stránkach www.bkis.sk.

Súvisiaci interpreti: Hiromi, Lee Ritenour