Podobné špekulácie sa v médiach objavovali už aj minulý rok, no nakoniec sa členovia kapely po stretnutí pri obede zhodli, že to nepôjde. Ostatne, Damon Albarn mal v posledných mesiacoch plné ruky práce s čínskou operou a ďalšími projektami... Ani on však nemohol prehliadnuť veľkolepý comeback The Verve či úspech nového albumu Oasis. Vo veľkom britpopovom trojlístku je teda na rade Blur...

"Je veľká pravdepodobnosť, že sa vrátim k Blur, naozaj je to možné," nechal sa pred niekoľkými dňami počuť niekdajší frontman slávnej anglickej kapely. Pre znovurozbehnutie kapely je kľúčovým najmä jeho vzťah s Grahamom Coxonom, ktorý kapelu kvôli ich nezhodám opustil v roku 2002 a posledný album 'Think Tank' (2003) tak dokončili bez neho.

"Pravda je taká, že Graham a ja sa v poslednom čase stretávame častejšie. Aj nedávno sme boli na obede," prezradil Albarn. "Je skvelý, naozaj je fantastické mať svojho starého priateľa naspäť. Takže to vyzerá fajn, ale viac naozaj povedať nemôžem."

Návrat Blur, minimálne na pódiá, sa mohol uskutočniť už tento rok, no údajne kvôli Albarnovej zaneprázdnenosti odmietli hranie na festivale Glastonbury. Namiesto nich tam tak zažiarili The Verve, ktorí sa na scénu vrátili po 11 rokoch. Aj v budúcich plánoch bude pre návrat Blur problémom najmä čas, ktorého úspešný spevák a skladateľ skutočne nemá príliš veľa nazvyš.

Počas posledných piatich rokov, po odchode z kapely, rozbehol množstvo úspešných projektov - komerčne úspešný Gorillaz s virtuálnou animovanou kapelou, Africa Express, v ktorom spolupracoval s renomovanými africkými hudobníkmi, či alternatívna superkapela The Good, the Bad & the Queen. Práve najznámejší z nich - Gorillaz, mu bude v budúcom roku zaberať najviac času. "Práve som v polovici nahrávania nového albumu Gorillaz. Opäť to bude zaujímavé a odlišné."

Okrem toho ho v týchto dňoch zamestnáva aj opera Monkey: Journey To The West od čínskeho režiséra Chen Shi-Zhenga, ktorej spoločne s kolegom z Gorillaz Jamie Hewlettom spravil soundtrack. Od 8. novembra do 5. decembra bude stáť v Meridian Gardens londýnskom Greenwichi špeciálny komplex Monkey's World, kde si budú môcť tento unikátny divadelno-hudobný projekt vychutnať tisíce fanúšikov.

Oficiálna premiéra opery sa uskutočnila netradične až štyri dni po prvom predstavení, v stredu 12. novembra, a jej úspech prišli s Damonom osláviť aj jeho bývalí spoluhráči z Blur - Graham Coxon a Alex James, s ktorými trávil množstvo času aj na oficiálnej afterparty. Ak by sa Damon mohol rozštvrtiť, určite by bol nový album Blur na trhu už čoskoro...

Zdroj: Nme.com, Undercover.com.au

Súvisiaci interpreti: Blur, Damon Albarn