Speváčka Zuzana Smatanová vydala pred pár dňami svoje prvé live CD a zároveň aj DVD nosič, ktorý obsahuje veľké množstvo zaujímavých záznamov, ktoré mapujú úspešných prvých 5 rokov jej kariéry. O tom, čo konkrétne tieto dva nosiče prinášajú, nám porozprávala samotná Zuzana Smatanová.

Vydávanie DVD nosičov na Slovensku zatiaľ nie je príliš rozšírený jav. Zuzka sa však s touto myšlienkou pohrávala už dlhšiu dobu: "Nápad vznikol ešte pri prípravách môjho turné. Ja som chcela mať na tieto koncerty akúsi pamiatku a potom prišiel nápad, že by sme mohli na to celé zavolať tím kameramanov, ktorí by sa o to postarali. Natočili sme štyri koncerty – Nitru, Ružomberok, Košice a Bratislavu. Audio CD 'Zuzana Smatanová CD Live' ponúka presne ten istý koncert, ktorý je aj na DVD."

Vizuálne stvárnenie, aké ponúka DVD, poskytuje viac priestoru a možností pre rôzny bonusový materiál a práve v tom je rozdiel medzi oboma nosičmi. "DVD má navyše bonusy, medzi ktorými je aj rozhovor. Nazvala by som ho aj akýmsi dokumentom, pretože obsahuje videá, ktoré som točila na môj fotoaparát počas piatich rokov fungovania s kapelou a tieto videá ešte nemal nikto nikde možnosť vidieť. Tiež sú tam moje doterajšie videoklipy a „making of“ videoklipu 'Pocestný'. Uzatvára to celé fotogaléria, ktorá rovnako tak mapuje obdobia počas piatich rokov." - prezradila nám Zuzana.

Zuzka s fotoaparátom v ruke sa postarala o skutočne zaujímavé zábery: "Podarilo sa mi zachytiť napríklad moju prvú jazdu na bobovej dráhe v Taliansku, kde sme boli koncertovať. Na vozíku som sedela s gitaristom a počas celej cesty nadol som sa držala iba jednou rukou, tou druhou som držala fotoaparát. Bol to veľký adrenalín, pretože gitarista vôbec nebrzdil a ja som kričala jedno súvislé „ááááááá“."

Pri vyberaní zo sedemdesiathodinového materiálu získaného zo štyroch koncertov sa radila so svojou kapelou. Pri výbere bonusového materiálu však mala voľnú ruku: "O materiáli, ktorý mal ísť na oba nosiče, som mala jasno už od začiatku, ako sa o DVD-čku začalo rozmýšľať. O tom, ktoré skladby necháme v rámci koncertu, sa trochu diskutovalo v kapele, ale o bonusoch a o ich obsahu som rozhodovala ja. Dalo by sa povedať, že som bola akýsi „supervízor“ ktorý sa pohyboval medzi dvoma tímami, ktoré robili audio stopu a video stopu a odsúhlasovala som veci, na ktorých sa pracovalo."

Hlavné kritérium pri výbere bolo jednoznačné – vybrať to najlepšie. "Snažili sme vyberať pekné obrazy, robiť tzv. prelínačky obrazov, aby to napr. v pomalých skladbách pôsobilo plynulo a naopak v rýchlych a rockových skladbách urobiť viac dynamických strihov za sebou, aby to zase podporilo konkrétnu dynamiku skladby. Z môjho archívu videí som zase vyberala tie, ktoré boli buď niečím vtipné, alebo mali opodstatnenie vo výpovedi." - dodala 24-ročná speváčka.

Zainteresovaní fanúšikovia si aj vďaka fotogalérii môžu pripomenúť výraznú zmenu Zuzkinho účesu a celkového pôsobenia. Zo začiatku bola totiž plaché dievča, z ktorého vyrástla rozvášnená rockerka, ku ktorej imidžu sa dlhé vlasy skutočne hodia. Ako sa na túto postupnú premenu pozerá samotná speváčka?

"Tá zmena sa udiala absolútne prirodzene, nikto ma k tomu celému netlačil. Účes sa mi akoby sám vyformoval, sama som zistila to, v čom sa cítim najprirodzenejšie. To, že som na začiatku pôsobila trochu ustráchane, bolo aj odrazom toho, že som potrebovala na pódium ako také ešte nejaký čas. Ten čas už našťastie nastal a ja sa na ňom cítim oveľa viac „doma“ ako kedykoľvek predtým."

Retrospektívny pohľad ponúkol speváčke priestor zamyslieť sa nad „starou“ Zuzkou Smatanovou a tou dnešnou. Na otázku, či by si odstupom času niečo zmenila odpovedala razantne: "Nemenila by som ani jednu jedinú vec! Nech sa stalo čokoľvek dobré, alebo zlé, prešla som tým rada, pretože ma to posunulo ďalej a vďaka tomu som prišla na to, ako sa viem k veciam racionálne postaviť. Tým sa teraz líšim od „starej“ Zuzany Smatanovej, ale myslím si, že zásadná zmena sa v mojom vnímaní a postoji nezmenila, takže by som povedala, že som v podstate stále rovnaká."

Po náročných prípravách svojich live nosičov by si Zuzka zaslúžila oddych. Ona ho však nepotrebuje, práve naopak, prichystanú má ešte jednu skvelú novinku: "Oddych zatiaľ neplánujem a priznám sa, že ho v podstate ani nepotrebujem. Nedávno som bola dva týždne chorá, takže som si nasilu oddýchla viac ako dosť, ale už som odohrala niekoľko koncertov a budem v tom pokračovať až do konca roka. Nedávno som tiež natočila nový videoklip k môjmu aktuálnemu singlu 'Včely', v premiére sa objaví už za necelé dva týždne."

Zoznam skladieb na live CD a DVD 'Zuzana Smatanová Live':

01. Svet mi stúpil na nohu
02. Half An Hour
03. Pocestný
04. Nič nezostane stále
05. Sorry To My Brother
06. Názory a sny
07. Malé dávky vonkajšieho sveta
08. Zdá sa, že to stačí
09. The Silence of My House
10. Ak sa dá
11. Nech sa deje, čo sa má
12. Nekráčaj predo mnou
13. Tam, kde sa neumiera
14. Subscriber of My Trust

Novinku od Zuzany Smatanovej vydalo 3. novembra vydavateľstvo Sony BMG.

--
Autor: Miroslava Kuracinová
Foto: Zuzanasmatanova.sk

Súvisiaci interpreti: Zuzana Smatanová