Americká asociácia nahrávacieho priemyslu (Recording Industry Association of America - RIAA) ohlásila, že po vyriešení aktuálnych žalôb voči ľuďom, ktorí si z internetu ilegálne sťahovali hudbu, už ďalších ľudí takýmto spôsobom nebude trestať. RIAA má totiž v pláne bojovať proti pirátstvu úplne inými prostriedkami.

V piatkovom (19.12.) oficiálnom vyhlásení RIAA deklarovala, že sa plánuje v boji proti ilegálnemu zdieľaniu hudby spojiť s poskytovateľmi internetových služieb - providermi.

"Bude úplne iná zbraň proti pirátstvu, ale rozhodne si myslíme, že to bude zmysluplný alternatívny prístup, ktorý bude mať veľký dopad." - uviedla vo vyhlásení hovorkyňa RIAA.

RIAA, ktorá reprezentuje všetky štyri veľké svetové vydavateľstvá - Warner Music Group Corp, EMI, Universal Music Group a Sony Music Entertainment, dokončí súdne spory s jednotlivcami, ktorí boli obžalovaní z ilegálneho zdieľania alebo sťahovania hudby ale v budúcnosti už ďalšie "prenasledovanie pirátov" neplánuje.

Od roku 2003 viedol hudobný priemysel kvôli pirátstvu súdne spory približne s 35 tisíc ľuďmi. Táto taktika však zjavne nikam neviedla, pretože hudbu si ilegálne sťahuje čoraz viac ľudí. Podľa štatistík RIAA zo začiatku roka je pomer ilegálne a legálne stiahnutých digitálnych kópií hudobných nosičov v USA zhruba 40:1 v prospech ilegálne zdieľanej hudby.

V rámci novej stratégie RIAA budú americkí užívatelia internetu namiesto súdnych žalôb dostávať od svojich providerov varovania za ilegálne sťahovanie hudby a pokiaľ ich neuposlúchnu, bude ich prístup na internet zrušený.

Zdroj: Nme.com