Portál Hudba.sk mal pri svojom vzniku na jar 2007 okrem prinášania pravidelného hudobného spravodajstva, fotoreportáží či recenzií aj ďalšiu ambíciu - dať priestor mladým talentovaným hudobníkom. V októbri 2007 preto spustil na svojich stránkach ďalšiu sekciu - službu MusicZone. V priebehu nasledujúcich šiestich mesiacov v nej pribudli tisícky nahrávok od viac ako šiestich stovák interpretov (a toto číslo každý deň rastie...). Žánrová pestrosť - od drum&bassu cez techno, disco, punk, heavy metal, rock, pop až po country, folk či šansón bola spočiatku prekvapením. Časť nahrávok bola priemerná, objavili sa i vyslovene nepočúvateľné experimenty, ale svetlo sveta uzreli aj jednoznačne kvalitné skladby. Množstvo a kvalita hudobného materiálu v MusicZone - a rovnako aj denné návštevnosti tejto sekcie - to všetko bolo impulzom pre tím starajúci sa o chod portálu Hudba.sk...

Spomínaný impulz spôsobil nepokoj a nútil nás položiť si otázku: "OK, máme v databáze množstvo viac-menej neznámych umelcov - čo s nimi? Čo s ich hudbou? Vieme im pomôcť ešte inak než len poskytnutím priestoru na portáli? Čím sa náš MusicZone líši od množstva podobných služieb ako MySpace.com, či český BandZone? A čím sa môžeme sami odlíšiť?"

Odpoveď na seba nenechala dlho čakať. Rozhodli sme sa tých najlepších z najlepších vydať na fyzickom nosiči (a neskôr ho posunúť aj do rádií a dať ho do rúk hudobným publicistom či organizátorom rôznych podujatí). Pozorne sme si vypočuli množstvo nahrávok, medzi tie najzaujímavejšie pritom často patrili tie, ktoré v hlasovacom systéme zostali nepovšimnuté (čo je aj dôvod, prečo na jar 2009 chystáme kompletnú zmenu hodnotenia a nové rebríčky). Naša predstava bola, aby sa na pripravovanej kompilácii objavilo čo najviac žánrov, no zároveň mala byť v rámci možností uceleným dielom. Pod výslednú zostavu mien na CD sa podpísalo mnoho faktorov technickou kvalitou nahrávok počnúc, výkonmi jednotlivých hudobníkov pokračujúc a skladateľskou, aranžérskou či textárskou nápaditosťou končiac (určite ich bolo viac, v každom prípade najdôležitejší bol celkový dojem).

Do definitívneho finále sa dostalo nakoniec štrnásť skladieb v podaní štrnástich interpretov. Vďaka zvukárovi Mirovi Širáňovi a jeho prístupu má kompilácia 'Best of Hudba.sk' moderný zvuk. Verte, nebolo ľahké pospájať dohromady nahrávky, z ktorých každá mala inú zvukovú kvalitu (pretože vznikali v rôznych nahrávacích štúdiách, mnohé takpovediac "na kolene"). Pri viacerých pesničkách sme až pri masteringu zistili, že napriek snahe a skúsenostiam pôvodného zvukára obsahujú rôzne chyby, ktoré bolo treba vyretušovať. Zaoxidovaný kontakt na gitarovom "jacku" spraví svoje - a v nahrávacom štúdiu to platí dvojnásobne...

Dvorný grafik portálu Rudo Hausleitner sa zase postaral o celý dizajn CD. Práca to určite nebola jednoduchá, ale výsledok stojí podľa nás určite za to. Slov už však bolo dosť - poďme sa pozrieť, koho a čo na kompilácii 'Best of Hudba.sk', ktorú od nás dostávate v elektronickej podobe ako novoročný darček - vlastne nájdete.

CD 'Best of Hudba.sk'
(P) + (C) 2008 Hudba.sk, a. s.
All rights reserved. Unauthorised copying, hiring, lending, public performance and broadcasting of this record is prohibited.
SOZA BIEM R279 0001-2-331


Dramaturgia: Peter Lehotský & Patrik Marflák
Sleevenote: Peter Lehotský & Patrik Marflák
Mastering: Miro Širáň
Dizajn: Rudolf Hausleitner

01. Michal Kraic - Viac
02. Smash - V páperí
03. Jeronimos Machines - Step Outside
04. Antoines - Dangerous
05. EA - Little Box
06. Cherry - Dada
07. Hash - Great Music Day
08. Dexter - Now And Then
09. Juraj Mikuláš - Kráska a zviera
10. Marta Viteková - Chceš mať niekoho rád
11. Richard Gažo - Máš len to čo si dal
12. 4. ChS - Basulienka
13. Lukáš Kobela - Stačí tak málo
14. Mário Gajarský - Turn Up My Light

Celkový čas: 53 min 24 s

Kompiláciu bolo možné stiahnuť si do polnoci 15. januára.

Text: Peter Lehotský & Patrik Marflák
Vizuál: Rudolf Hausleitner

PS: PF 2009! A hlavne veľa dobrej hudby...

Súvisiaci interpreti: 4 ChS, Antoines, Dexter, EA, Hash, Jeronimos Machines, michal kraic mimo, Nicholas, Smash