Jazzová speváčka Lucia Lužinská sa minulý rok dostala do povedomia širšej verejnosti najmä vďaka projektu Jazz Goes to School a albumu '(un)covered' s kapelou All Time Jazz. Udalosti, zážitky a stretnutia, ktoré ju postretli v roku 2008, priniesli do jej života množstvo zmien, no do roku 2009 vykračuje plná energie.

Lucia hodnotí rok 2008 veľmi pozitívne: "Za minulý rok som naozaj vďačná. Niekoľkoročná mravenčia práca začala prinášať svoje ovocie. Spolu s Borisom Čellárom a jeho kapelou All Time Jazz sme podľa môjho scenára zrealizovali Jazz Goes To School - edukačný projekt pre stredné školy. Vydali sme a pokrstili náš druhý album '(un)covered', spolu so slovenskými aj zahraničnými hosťami. Zaspievala som si spolu s Bobbym McFerrinom na jeho koncerte v Bratislave. Vystupovali sme na viacerých festivaloch, koncertoch a v kluboch. Ja som v lete spievala na festivale vo Fínsku, spoznala som tam mnoho skvelých hudobníkov a zistila, že hudobným jazykom sa naozaj dorozumiete všade na svete."

"Zahrala som si v ďalšom filme v českej produkcii napríklad aj so Zuzkou Kronerovou a s partiou zaujímavých mladých hercov. A urobila som prvý krok smerom k zaznamenaniu svojich cestovateľských zážitkov, keď som pre jeden mesačník napísala článok o dobrodružstvách z Japonska," dodala Lucia.

Rok 2008 priniesol aj milé prekvapenia a stretnutia, ktoré zmenili jej pohľad na hudbu. "Prekvapili ma viaceré veci. Napríklad záujem o naše CD, to, ako ho ľudia prijali, máme príjemné ohlasy aj zo zahraničia. Prekvapil ma tiež raper Čistychov, ktorý s potešením s nami vystúpil na projekte Jazz Goes To School v hiphopovo-jazzovo-grooveovej verzii skladby 'Summertime'. Asi najviac ma prekvapila pokora a charizma Bobbyho McFerrina. Musím priznať, že stretnutie s ním na mňa hlboko zapôsobilo. Potešilo ma, že pribúdajú menej komerčné festivaly a fanúšikovia viac prejavujú záujem aj o kreatívnejšie žánre. Zaujali ma ponuky na hranie v zahraničí, z čoho sa veľmi teším, lebo sú reakciou na našu hudbu. V roku 2008 som spoznala ľudí s tak rôznorodým prístupom k tvorivosti s množstvom odlišných výrazových prostriedkov, že som sa začala na hudbu dívať trochu inak."

Profesionálny rok plný zážitkov a nových skúseností sa premietol aj v jej súkromnom živote: "Udialo sa mi v živote mnoho zmien. Pretože všetko má dve strany, príjemné veci ma potešili a vychutnala som si ich a nepríjemné mi pomohli nezblázniť sa zo seba, stále pracovať na niečom novom, ale aj viac si užívať vlastný život."

A aké sú plány Lucie Lužinskej na rok 2009? "Veľké... Vďaka pozitívnym ohlasom pripravujeme Jazz Goes To School 2, chcela by som určite viac experimentovať na rozhraní žánrov, nahrať ďalšie albumy, viac sa venovať vlastnej tvorbe, znovu cestovať a priznám sa, že mi trochu chýba aj divadlo. A veľmi si želám natočiť videoklip. Cítim v sebe energiu a chuť, teším sa na nové výzvy. Prosím si silu pre seba a šťastných ľudí okolo, aby mohli vznikať pekné veci."

Čo priniesol rok 2008 a aké plány do Nového roka majú ďalší slovenskí interpreti, si môžete prečítať TU.

Foto: Martin Trenkler - Hudba.sk (1), Martin Machaj - Lucialuzinska.sk (3)