Mystifikátor Norman Cook (čítaj "Fatboy Slim") predstavuje v týchto dňoch album svojho najnovšieho projektu Brighton Pop Authority, známeho aj pod skratkou BPA. Volá sa 'I Think We're Gonna Need a Bigger Boat' a údajne si nik nepamätá, kedy a ako jednotlivé nahrávky naň vznikali. Isté je len to, že "prvé plány na realizáciu môžeme datovať do polovice sedemdesiatych rokov minulého storočia".

"V podstate sa na projekte podieľajú rodinné návštevy, ktoré chodili ku mne domov. Keď som ich pohostil a vypili sme si, tak vždy padol nápad presunúť sa do štúdia, ktoré mám hneď vedľa. A keďže sme popri hraní a nahrávaní pili ďalej, tak už na druhý deň ráno sme si nepamätali, čo sme robili noc predtým. Prišli sme na to až vtedy, keď sa našli tie nešťastné pásky," prezrádza pozadie vzniku projektu Norman Cook. Pod nahrávky BPA sa podpísali napríklad Iggy Pop, Martha Wainwright, Emmy the Great, Pete York, Dizzie Rascal, David Byrne, či DJ Ashley Beedle.

Na otázku amerického magazínu Billboard, prečo sa rozhodol pre názov BPA, reagoval slovami, že pravdepodobne preto, lebo sa mu už nechcelo byť Fatboy Slimom. "Asi to bola nejaká túžba uniknúť od bezduchej tanečnej muziky a chuť skúsiť niečo so skutočnými hudobníkmi," vysvetľuje.

"O väčšine toho, čo som kedy urobil, sa nedá hovoriť, že som tie veci zložil. A moja žena sa ma stále pýtala, kedy napíšem pesničku o nej. A ja pritom neskladám v tom tradičnom slova zmysle. Tak som sa na to podujal. A musím vám povedať, že pri realizácii projektu BPA som zistil, že pracovať so živými hudobníkmi je oveľa komplikovanejšie ako pracovať s počítačmi. Ale je to o to väčšia psina."

Billboardu sa ďalej podarilo zistiť, že okrem nahrávok, ktoré sa objavia na "väčšej lodi" mu ostalo v šuflíku dosť ďalšieho materiálu, s ktorým chce postupne pracovať. "Odkedy sa dostalo ľuďom z branže do uší, že BPA existuje, tak mi stále niekto volá a chce sa stať jeho súčasťou. Ale na ďalší album si bude treba počkať. Možno nejakých pätnásť rokov," komentuje záujem viacerých muzikantov o vstup do projektu, ktorý zatiaľ nebol nikde prezentovaný naživo.

Z logistických dôvodov sú totiž živé vystúpenia projektu Brighton Port Authority nerealizovateľné – kvôli vyťaženosti jednotlivých spoluúčastníkov tohto "zájazdu". Fatboy Slim ale sľubuje "dokument, ktorý spojí mýty so skutočnosťou, prinesie nové rozhovory a zábery z príprav a nahrávania projektu". O mystifikácii, legendách a výmysloch, ktorými je BPA opradený, pritom tvrdí, že je to súčasť súvisiacej zábavy. "Určite nie je úmyslom niekoho oblbovať," uzatvára.

A aj keď nad Normanovými historkami o BPA sa dá zatiaľ iba pousmiať, projekt počas posledných mesiacov veľmi úspešne prezentoval najmä vďaka podareným videoklipom ku skladbám 'Toe Jam' a 'Seattle'.

Text: Peter Lehotský
Foto: Igor Daniš - Hudba.sk (1,3,4) Peter Lehotský - Hudba.sk (2)

Súvisiaci interpreti: Fatboy Slim