Na prelome januára a februára sa zasnežený Prešov stal dejiskom dvoch na prvý pohľad nenápadných, ale zato pozoruhodných jazzových koncertov - v sobotu 31. januára vystúpilo v Christianii AMC Trio a o deň na to rozozvučali klub Bizarre tóny poľského zoskupenia Joanna Gajda Quartet. Bolo príjemné byť pri tom.

AMC Trio v Christianii - virtuozita aj hravosť na jednom pódiu

Mnoho ľudí považuje jazz za nudný, chladný a profesorský hudobný štýl a niekedy je toto tvrdenie oprávnené. O to príjemnejšie vyznieva zistenie, že jazz niekedy dokáže byť veľmi hravý, melodický a pozitívny, a to bez akýkoľvek vlezlých ústupkov voči poslucháčovi. A presne takým bolo sobotné vystúpenie prešovskej skupiny AMC Trio v prešovskej Christianii. Trio v zložení Peter Adamkovič (klavír), Martin Marinčák (kontrabas) a Stanislav Cvancinger (bicie) odohralo tradične výhradne vlastný repertoár, pričom ťažiskom boli skladby z posledného výnimočného albumu 'The Soul Of The Mountain' (2008), ktorý kapela nahrala s fenomenálnym švédskym gitaristom Ulfom Wakeniusom.

Pesničky tohto tria sú podľa vyjadrení samotných tvorcov inšpirované zážitkami z hôr, spomienkami na mladosť a aj ľudovými piesňami. No a keď sa k týmto motívom pridá virtuozita všetkých troch členov, ktorí pôsobia nie len ako trio, ale aj ako jedna duša, o silné zážitky potom nie je núdza.



Joanna Gajda Quartet - radosť z hudby ukrytá v smutných kompozíciách

Prešovský klub Bizarre nie je typickým jazzovým klubom. O to viac potešilo, že ho pri svojich hudobných potulkách svetom navštívila poľská klaviristka Joanna Gajda, absolventka jazzovej fakulty Akadémie múzických umení v Katowiciach, so svojou skupinou Joanna Gajda Quartet. Joannu v nej dopĺňajú Borys Janczarski (saxofón), Andrzej Świes (kontrabas) a Sebastian Frankiewicz (bicie).

Kým sobotné AMC Trio sršalo hravosťou a melodickosťou, Joanna Gajda Quartet odohrali koncert, ktorý si vyžadoval hlbšie vnímanie a vysokú sústredenosť, aby spirit náročnejších kompozícií nepôsobil len medzi hudobníkmi, ale šíril sa aj ďalej do publika. Kompozície zneli síce smutne, ale na hráčskom prejave členov kapely bolo vidieť, že hudba, hoc aj smutná, vie spôsobiť silnú vnútornú radosť. Tento magický duch hudby sa postupne dostával pod kožu aj divákom, ktorí ho dokázali oceniť.



Posledný januárový víkend v Prešove ukázal, že jazz má mnoho tvárí, no každá z nich môže zapôsobiť hlboko vo vnútri človeka, keď jej dá šancu.







Vystúpenie Joanna Gajda Quartet si zajtra (4.2.) budú môcť vychutnať aj fanúšikovia v Bratislave. Poľské kvarteto sa predstaví o 20.00 v reštaurácii Abadona na Žilinskej ulici č.4.

Koncert sa uskutoční v rámci cyklu Jazz Temptations. Cieľom tohto podujatia je pravidelne prinášať milovníkom jazzu kvalitný hudobný program v príjemnom prostredí a vytvoriť priestor na pravidelné stretnutia hudobníkov. Reštaurácia Abadona s kapacitou 250 osôb, nachádzajúca sa za budovou Slovenského rozhlasu, poskytne návštevníkom dobre klimatizované priestory s príjemným posedením a dobrou akustikou.

--
Autor a foto: Juraj Cagáň
Video: Juraj Cagáň, Zuzana Cagáňová