"Radio_Head Awards sú vlastne niečo medzi Slávikom a Aurelom, akurát v tomto prípade je to o hudbe." – týmito slovami označil jeden z moderátorov večera Daniel Baláž cenu za najlepší album roka 2008, ktorú v januári vyhlásilo Rádio_FM. Z pomyselných rúk hudobných kritikov si za album "Rozhľadňa" odniesol ocenenie uznávaný experimentátor a pesničkár Ján Boleslav Kladivo, pričom favoritom poslucháčskej ankety Rádia_FM sa stala mnohými skloňovaná electropopová formácia Noisecut s albumom "BLIIIZKO".

Galavečer plný zvučných mien domácej "alternatívnej" scény sa niesol v znamení najrôznejších prístupov k hudbe a kombinácií na prvý pohľad až absurdných. K tým menej absurdným dvojiciam patril moderátorský tandem Baláž & Hubinák, ktorý svoj typický prejav z rovnomennej rádiovej šou jemne prispôsobil slávnostnému charakteru podujatia. Priaznivci ich neohrabaného humoru si však v piatok večer aj napriek tomu niekoľkokrát prišli na svoje.

V prvej polovici viac ako dve hodiny trvajúceho programu sa na pódiu predstavili držitelia minuloročného titulu o najlepší album za rok 2007 - Lavagance, nominovaná kapela Čisté Tvary sprevádzaná špičkovým hráčom na harmoniku Erichom Bobošom Procházkom, nestálo-stála formácia The Uniques, krehké krásky z Youcoco v spoločnosti chuligánsky naladenej štvorky Billy Barman, ale aj elektronický Foolk s dvorným DJom Lixxom a hosťujúcim raperom Lyrikom H, ktorému na pódiu urobila spoločnosť aj odvážna tanečníčka z publika. Polovicu formácie dua Modré hory to však nevyviedlo z miery. "Stáva sa mi to často, ale aj tak som rád," povedal.

V druhej polovici večera sa uskutočnilo netradičné "one-night-stand" spojenie rock'n'rollových rytmov kapely Talkshow s rapom H16. Po ňom sa vtedy ešte nič netušiaci víťazi poslucháčskej ankety Noisecut prezentovali coverom skladby od Motörhead. V rámci hlavného hudobného programu pred odovzdaním hlavnej ceny sa na pódiu predstavili aj jedineční Swan Bride, ktorý vystúpili s "kontroverzným" vokálnym triom Trest. Vystúpenie uznávanej dvojice Longital výnimočne namiesto mašiniek Xi Di Nima a Lemur Jazz Mutanta svojou rytmikou a špeciálnymi efektami podfarbil elektronický "nie DJ" Isobutane. Ešte pred nimi slávnostný večer dvoma skladbami spestril zahraničný hosť - britská grungeová formácia Magpie.

Ján Boleslav Kladivo dostal pri preberaní ceny "kritikov" záludnú otázku, či je cena preňho rovnako hodnotná ako by bola cena poslucháčov. "Vážim si akúkoľvek priazeň," odpovedal skromný hudobník, ktorý patrí medzi najvýraznejšie osobnosti experimentálnej scény na Slovensku a aj na pesničkovom albume 'Rozhľadňa' sa s minimalistickými aranžmánmi klavíra a violončela pohybuje niekde mimo bežných žánrových "škatuliek".

Prvenstvo v poslucháčskej ankete získala bratislavská electropopová štvorica Noisecut a to, že práve táto kapela získala druhú sošku "rádiohlavy", je tak trochu iróniou. Postavu superhrdinu s rádiom namiesto hlavy totiž navrhla jej speváčka Bet Maj Sepja, ktorá je zároveň uznávanou šperkárkou. "Mám dve identity - jednou je výtvarníčka Bety Majerníková a druhou Sepja z Noisecut," komentovala speváčka kurióznu situáciu a dodala: "Teším sa, že junák príde naspäť domov." Po prevzatí ceny a "ďakovačkách" zakončila kapela slávnostný večer krátko po pol jedenástej svojím druhým vystúpením, tentokrát už s vlastným hitom 'Ako ďalej'.

Víťaz je síce už známy, no my sme sa tesne pred samotným začiatkom podujatia spýtali niektorých z prítomných divákov na ich favoritov. Tu sú ich tipy:

"Na celej čiare to majú vyhraté Čisté Tvary, my Martinčania musíme držať spolu!"
"Vidím to na Noisecut, tento rok na tom makali fakt tvrdo."
"Ani sám neviem, ale hlasoval som za Čisté Tvary."
"Noisecut? Ale ľudia majú asi radšej Karola Mikloša."
"Longital!"
"Čisté Tvary alebo Longital, možno Noisecut."
"Desmo..., teda vlastne Karol Mikloš. (smiech)"

Len málokto pasoval do pozície favorita žilinskú kapelu Amphibios, ktorá však v konečnom súčte hlasov obsadila za Noisecut nevyhlasované druhé miesto. Pomyselná bronzová priečka patrí Danovi a Shine z Longital. Naopak, cenu za najhorší album roka, tzv. "Zlatú Malinu hudby", vyhlasovanú na základe internetovej ankety portálu SME.sk, by mala získať nitrianska kapela Desmod. Redaktor SME Oliver Rehák však priznal, že hmatateľnú cenu pre Kulyho nemá.

Okrem bohatého programu si prítomní diváci a poslucháči Rádia_FM mohli počas večera vychutnať aj živé vstupy zo zákulisia moderované Egom_FM. Okrem toho boli odvysielané aj videorozhovory s ďalšími zaujímavými zástupcami "nekomerčnej" slovenskej scény. V bloku pre nováčikov roka sa Katika a Ego porozprávali s The Infants, ADK, či Kamilom Grebeňom (Hugo D'Gen). Slovenský hip-hop dostal priestor prostredníctvom vyjadrení Čistychova, Opaka a Beneho (Modré hory, Peťo Tázok). O slovenskom "undergrounde" porozprávali členovia nadžánrového projektu Tu v dome a Ján Boleslav Kladivo a v bloku venovanom elektronickej hudbe sa objavil napríklad drum&bassový producent L Plus. Rádio_FM tak na Radio_Head Awards nezabudlo ani na žánre a scény, ktorým ako jediné slovenské rádio dáva vo svojom éteri priestor aj celoročne.

Viac fotografií z Radio_Head Awards 2008 nájdete vo fotoreporte.

--
Text: Miroslav Meňhert a Patrik Marflák
Foto: Igor Daniš

Súvisiaci interpreti: Noisecut