Je dobrou správou, že aj napriek viacerým medializovaným správam o nešťastnom osude projektu Kasární Kulturpark alternatívnej hudbe v Košiciach neodzvonilo. Nedávno sme priniesli rozhovor o činnosti kultúrneho centra Veritas, aktuálne sa do pozornosti opäť núkajú aktivity bývalých zástupcov Kasární, ktorí založili neziskovú organizáciu Kulturpakt. Práve vďaka nej do košického Ges klubu zavíta 25. februára 2009 francúzsky multi-inštrumentalista a improvizátor Miquèu Montanaro, ktorému bude určite viac ako len predkapelou prešovsko-košická dubstepová formácia Vata.

Miquèu Montanaro je považovaný za popredného hráča na provensálsku flautu a je vyhľadávaným spoluhráčom nadžánrových osobností zo sveta world music a jazzu. Miquèu zvláda viacero nástrojov - alt saxofón, akordeón, rôznorodé flauty a iné kuriozity. Každý z týchto inštrumentov rozpráva jazykom, ktorý ho Montanaro naučil, a tak môžeme v jeho kompozíciách plných improvizácie počuť prvky jazzu, africkej hudby aj hudby z východnej Európy. Po mnohých rokoch hrania tradičnej a experimentálnej hudby založil Miquèu Montanaro vlastné zoskupenie s názvom La Compagnie Montanaro (Cie Montanaro), ktoré so sebou privezie na Slovensko.



Myšlienka spojiť spontánnosť a dynamiku akustickej hudby s modernými beatmi a atmosférou súčasnej elektronickej produkcie žije v hlavách protagonistov skupiny Vata už dlhší čas. Martin Janočko (bicie) a Boris Maťko (gitara) si ju prinášajú z pôvodnej kapely zZub. Hľadajúc svoju autorskú výpoveď sa rozhodli obohatiť akustický sound živým kontrabasom zosobneným v Jurajovi Valenčíkovi. Vznikol tak dubstepový projekt Vata, ktorý o svojej výnimočnosti presvedčil aj ako hudobný support Erika Truffaza na jeho minuloročnom košickom koncerte.

Koncert je organizovaný neziskovou organizáciou Kulturpakt, ktoré v sebe zahŕňa občianske združenia donedávna spoločne pôsobiace v priestoroch Kasární - 'Bona Fide', 'Divadlo na peróne', 'Miešačka Films' a 'Music Distillery'. O cieľoch Kulturpaktu nám riaditeľ Karol Rohrer povedal: "Naším zámerom je vytvoriť platformu pre spoločné projekty a aktivity, pokračovať vo vzájomnej spolupráci, zdieľať know-how a skúsenosti. Chceme pekročiť hranice jednotlivých členov a využiť synergický efekt ich vzájomnej spolupráce. Kulturpakt by mal zároveň zastupovať spoločné záujmy spomínaných organizácií voči štátu, miestnej a regionálnej samospráve a identifikovať sa ako profesionálne iniciatívy pôsobiace na poli súčasného umenia, prinášajúce opozitum oficiálnej kultúre."

25. február, GeS klub, Košice
Miquèu Montanaro - La Compagnie Montanaro (Cie Montanaro)
Vata / zZub

--
Autor: Juraj Cagáň
Foto: Old.strunypodzimu.cz