S prichádzajúcou jarou sa prebúdza aj Slnko, najaktívnejšie domáce nezávislé vydavateľstvo. Spätné väzby z minulého roka sú výborné – päť nominácií na Radio_Head Awards, vyše 150 koncertov na Slovensku a v zahraničí, a predovšetkým priaznivé ohlasy na všetkých osem albumov vydaných v roku 2008. V predaji je už aj prvý titul roku 2009 - debut kapely Lublau. A skupina Tu v dome, ktorá svoj tretí album vydala na jeseň minulého roka, vyráža tento týždeň na turné. Slnko slávi, ale nezaháľa...

Darčekom k ôsmym narodeninám vydavateľstva sú obidve sošky "rádiohláv". Album 'BLIIIZKO' od Noisecut bol najobľúbenejším u poslucháčov Rádia_FM a Ján Boleslav Kladivo s albumom 'Rozhľadňa' bol favoritom hudobných kritikov. V poslucháčskej ankete boli okrem Noisecut nominovaní aj Longital, do prvej päťky najobľúbenejších albumov roka 2008 sa u kritikov dostali aj Modré hory a najúspešnejšia kapela Radio_Head Awards - Noisecut.

Slnko Records odštartovalo svoju vydavateľskú činnosť v novom roku 3. februára, kedy na trh uviedlo debutový album 'Hádanka' skupiny Lublau (Viac info TU). Krst sa uskutoční 18. marca v klube Hlava XXII v Bratislave, v apríli nasleduje východoslovenské turné s košickou skupinou Kolowrat, ktorá práve dokončila nahrávanie svojho nového albumu 'Slnko je vo veži'.

Na turné vyrážajú aj Tu v dome – a nebude to žiadne fňukanie o láske. Namiesto toho kapela objavuje nepreskúmané zákutia akustickej hudby, nezaťažené konvenciami žánrov a pritom sa nevzdáva pesničkovej formy. Svoj novembrový album 'Neskorý zber' aj svoje staršie piesne vo februári zahrajú naživo v Prešove, vo Svidníku, v Levoči, v Nitre, v Galante a v Trnave.

13. február - Prešov, Christiania
14. február - Svidník, Holičstvo
15. február - Levoča, divadlo
16. február - Nitra, Valašský šenk
28. február - Galanta, Čajovňa
6. marec - Trnava-Hrnčiarovce, Mlyn

Informácie pre Hudba.sk poskytol Elek Kubicsko zo Slnko Records. Ďalšie informácie nájdete na stránkach www.slnkorecords.sk.

Foto: Magdaléna Vinterová - Hudba.sk (4)

Súvisiaci interpreti: Lublau