Fenomenálny slovenský gitarista René Lacko vyráža so svojou bluesovou úderkou Downtown Band (Martin Oulehle – basgitara a Peter Goruša – bicie) na spoločné slovenské turné s Rene Trossmanom z USA. Zastavia sa v ôsmych slovenských kluboch a baroch. Turné začína už dnes v Banskej Bystrici. Výnimočným bude koncert v Bratislave, kde ich 19. februára na Art of Livin' doplní aj Erich Boboš Procházka so svojím projektom Sitra Achra.

Pod značkou Chicago Blues Brothers odprezentujú René Lacko a Rene Trossman fanúšikom bluesové štandardy i pôvodné skladby. Ako nám prezradil René Lacko, s Trossmanom sa poznajú už niekoľko rokov. Prvýkrát sa stretli na workshope v Maďarsku a hneď si "padli do ucha". Sadli si hudobne aj hráčsky a preto sa teraz rozhodli podniknúť spoločnú sériu koncertov. Určite spolu odpália aj takú klasiku, akou je táto "hendrixovka":


René Lacko: 'Voodoo Child (Jimi Hendrix Tribute)'

René Lacko sa na hudobnej scéne objavil začiatkom deväťdesiatych rokov. Jeho štýl je ovplyvnený celou radou gitaristov, od B. B. Kinga až po Erica Claptona a samozrejme, ako je zjavné aj z videa, Jimmyho Hendrixa. Bol to práve spôsob, akým interpretuje Hendrixove skladby, ktorý mu vyniesol medzinárodné uznanie. V súčasnosti s kapelou Downtown Band pravidelne vystupuje v Čechách, Maďarsku, Nemecku a Poľsku. Ich repertoár obsahuje najslávnejšie bluesové a rockové skladby ako aj niekoľko pôvodných piesní.

Rene Trossman je ostrieľaným muzikantom, ktorý väčšiu časť osemdesiatych rokov strávil v bluesových kluboch Chicaga, kde spolupracoval s menami ako Buddy Scott, Iceman Robinson a Chick Willis.

René Lacko & Rene Trossman (USA) - Chicago Blues Brothers:

12. február - Banská Bystrica – Klub 77
13. február - Prievidza, Piano club
14. február - Galanta, Archive kaviareň
17. február - Nitra, Frenkie rock club
18. február - Chopok, hotel Kosodrevina
19. február - Bratislava, Art of Livin' v Klube za zrkadlom (+ Erich Boboš Procházka & Sitra Achra)
20. február - Tvrdošovce, Harley Davidson pub
21. február - Zvolen, Matúšov dvor

Bratislavský koncert sa uskutoční v rámci cyklu Art of Livin', ktorý organizuje Občianske združenie Euforion a pôjde o skutočný bluesový sviatok. Do Klubu za zrkadlom zavítajú okrem Chicago Blues Brothers aj hudobníci z kapely Sitra Achra.

Jej "šéf" - Erich Boboš Procházka - pôsobí na slovenskej bluesovej scéne od polovice osemdesiatych rokov. Od tých čias je jej neodmysliteľnou súčasťou. V posledných rokoch sa okrem hry na ústnu harmoniku venuje aj komponovaniu a spievaniu. Sitra Achra je jeho najnovším projektom - vznikol v júli 2006 a Boboša v ňom dopĺňajú Ajdži Sabo (perkusie) a Pišta Lengyel (gitara).

Hudba skupiny Sitra Achra vychádza jednoznačne z blues, ale kto hľadá, nájde tu aj prvky charakteristické pre funk, soul, swing, reggae, či hillbilly. Repertoár tvorí väčšinou bluesová klasika a skladby z Bobošovej autorskej dielne. Hráč na ústnu harmoniku sa ako líder v triu vyskytuje veľmi zriedka. Bobošov presvedčivý muzikantský prejav striedaný so špecifickým "staročernošským" spevom však poľahky presvedčí o tom, že takáto kombinácia naozaj funguje.

Art of Livin' - Blues
19. február 2009, 20:00 - Klub za zrkadlom, Bratislava
René Lacko & Downtown Band feat. Rene Trossman (USA)
Erich Boboš Procházka & Sitra Achra

Vstupenky na bratislavský koncert sú v predpredajovej cene 5 Eur (150,63 Sk) dostupné v sieti Ticketportal. Na mieste vás vstup na koncert vyjde 7 Eur (210,88 Sk).

Informácie pre Hudba.sk poskytol Tomáš Lukačka z OZ Euforion a René Lacko.

Text: Peter Lehotský, Patrik Marflák
Foto: archív RL, Peter Procházka