Dňa 7. marca 2009 vystúpia v želiezovskom kine hudobné skupiny Žagar, Longital a domáci projekt mr mirror. Občianske združenie Blue Art - organizátor festivalu Keep It Cool - tak dáva najavo, že mesto Želiezovce žije elektronickou hudbou.

Žagar je jednou z najznámejších kapiel hrajúcich elektronickú hudbu v Maďarskej republike. Vo svojej tvorbe spája prvky rocku, trip-hopu a elektronickej tanečnej hudby. Na konte má tri albumy - 'Local Broadcast' (2002), 'Eastern Sugar' (2005) a 'Cannot Walk Fly Instead' (2007).

Kapela, ktorú tvorí päť hudobníkov a jeden VJ, patrí medzi stálych účinkujúcich na najväčších festivaloch Európy. Predstavili sa už v Anglicku, Rakúsku, Nemecku, Holandsku, Taliansku, Poľsku, Česku a v Rusku. Neodmysliteľnou súčasťou ich vystúpení je videoprojekcia, ktorá spája ruskú avantgardu s kinematografiou modernej doby a maďarský film s kultúrou súčasných videoklipov. Dôraz na spojenie hudby s vizuálnym umením sa im osvedčil - okrem živých vystúpení a albumov je možné ich hudbu počuť aj vo viacerých TV seriáloch a filmoch. V oblasti soundtrackov patrí Žagar momentálne medzi najsilneší maďarský export. Napríklad do známeho amerického krimiseriálu CSI sa dostala už ich tretia skladba.


Žagar - 'Sounds and Lights'


Žagar - 'Eastern Sugar' (feat. George Ligeti)

Príležitostne spolupracujú s takými osobnosťami ako George Ligeti (člen skupiny The Puzzle pôsobiacej v Londýne) alebo Underground Divas (Sena, Péterfy Bori, Németh Juci, Hodosi Enikő, Kutzora Edina, Judy Jay), za pomoci ktorých vnášajú do svojej hudby nové jedinečné prvky. Underground Divas patria medzi najvýraznejšie hlasy na maďarskej elektronickej scéne a výsledkom spolupráce týchto dvoch projektov je pieseň 'Wings of Love', ktorá sa dostala na popredné miesta v rebríčkoch hranosti v rádiách v hitparáde MTV Top.


Žagar - 'Wings of Love' (feat. Underground Divas)

Popri tom sa s ňou spomedzi 15 tisíc piesní dostali v kategórii elektronickej a tanečnej hudby na druhé miesto na International Songwriters Competiton, ktorej členmi komisie boli také hudobné celebrity ako Tom Waits, Robert Smith, Nelly Furtado alebo Jerry Lee Levis. V roku 2008 boli nominovaní na MTV European Music Awards v kategórii Best Local Act.

Žagar aktuálne koncertuje v zostave:

Zságer Balázs - klávesy, elektronika, spev
Kovács Andor - gitara
Zságer-Varga Ákos - basgitara
DJ Bootsie - gramofóny
Lázár Tibor - bicie
George Ligeti - hosťujúci vokalista
+ Kemuri - VJing

Bratislavská skupina Longital príde do Želiezoviec predstaviť svoj nový album 'Gloria'. Dano a Shina na ňom hudobne i textovo reflektujú najmä posledné dva roky, ktoré ubehli od nahrávania a vydania úspešného albumu 'Výprava'. Výsledkom je "album piesní o mlynoch, ktoré melú vietor na energiu, ktorá sa mení na lásku prúdiacu medzi ľuďmi, o ľuďoch, ktorých životy sa zlievajú ako rieky a vlievajú sa do mora, o hviezdach, ktoré v noci padajú do komínov a plnia naše priania".

Predstaví sa aj mladá dvojčlenná želiezovská formácia mr mirror, ktorá predstaví svoje "nové hudobné zrkadlo". Môžete sa tešiť na elektronický underground plný hudobných experimentov.

Celý večierok ešte pred vystúpením skupín Žagar, Longital a mr mirror odštartuje s premietanie krátkych nezávislých filmov v spolupráci s portálmi Azyl.sme.sk a Busho.hu.

Na koncert bude limitovaný počet lístkov - 300 kusov. Všetky lístky bude možné kúpiť v predpredaji, ktorý začal 10. februára a skončí sa 5. marca 2009. Vstupenka v predpredaji stojí 5 Eur (150 Sk) a na mieste 10 Eur (301 Sk)

Zoznam predpredajových miest:

Želiezovce: Dom kultúry, Papiernictvo Delfín
Levice: Music Center (Junior)
Štúrovo: Green Pub
Komárno: Irish Pub
Nové Zámky: Darshan
Dunajská Streda: Focus Music Shop

Informácie pre Hudba.sk poskytol Csaba Adamcsek, organizátor podujatia. Viac informácií nájdete na oficiálnej webovej stránke koncertu www.zagar.kulturportal.sk.

Súvisiaci interpreti: Longital