Gitarista populárnej britpopovej kapely Blur, Graham Coxon, naznačil, že ich letné vystúpenia na pódiách festivaloch nebudú len "greatest hits". Pre NME prezradil, že kapela má "obrovské lodné kufre plné materiálu". Jedným z jej najočakávanejších vystúpení bude účasť na legendárnom Glastonbury, ktorú najskôr potvrdil šéf festivalu Michael Eavis a koncom minulého týždňa aj frontman kapely Damon Albarn.

Blur svoje slová o návrate na scénu spečatili minulý týždeň na odovzdávaní cien NME Awards, keď sa Damon Albarn a Graham Coxon hneď na začiatku večera na veľké prekvapenie objavili na pódiu a zahrali song 'This Is A Low' z klasického albumu 'Parklife' (1994).

Ich účasť na tomto podujatí bola vraj do poslednej chvíle prísne utajovaná, pretože Albarn trval na tom, že keby sa niečo prezradilo, tak nevystúpi. Napriek tomu, že sa na pódiu neobjavila celá kapela, vystúpenie Damona a Grahama bolo skutočným comebackom - práve rozpory týchto dvoch kľúčových členov kapely totiž viedli až k jej rozpadu po tom, ako Coxon ešte počas nahrávania zatiaľ posledného albumu 'Think Tank' (2003) kapelu opustil. Coxon a Albarn sa na NME Awards predstavili naživo bok po boku po dlhých deviatich rokoch. Ich stretnutia a spoločné obedy, o ktorých sa za posledné dva roky toľko popísalo, tak nakoniec viedli k uzmiereniu.

A o tom, že tento comeback naozaj nie je len o tom, že by "chlapcom došli peniaze", svedčia slová samotného Grahama Coxona, ktorý tvrdí, že nemajú v pláne "ísť po hlavnej" ale že existuje aj "iná cesta bočnými uličkami, ktorá je naozaj zaujímavá". Graham tieto slová upresnil v rozhovore pre NME a fanúšikovia sa zrejme môžu tešiť na nový album: "Je to proste o tom, ako veľa nápadov máme, a o tom bol vždy Blur. Medzi albumami, keď sme mali čas objavovať niečo nové, vždy sme priniesli naspäť do štúdia malé batôžky s nápadmi. No teraz máme naozaj obrovské lodné kufre plné materiálu."

O pripravovanom koncertom programe čo-to naznačil aj spevák, multi-inštrumentalista a producent Damon Albarn. "Ja nejdem na pódium, aby som tam len stál a celý čas spieval, to nerobím, pretože milujem hrať hudbu. Ale samozrejme nebudeme robiť ani 20-minútové organové sóla," povedal 40-ročný hudobník, ktorý stojí aj za projektami Gorillaz, Monkey a The Good, The Bad & The Queen.

Okrem dvoch samostatných koncertov, ktoré sa odohrajú 2. a 3. júla v londýnskom Hyde Parku, sa Blur v lete predstavia ako headlineri niekoľkých open-air festivalov. Okrem Glastonbury je zatiaľ potvrdená aj ich účasť na škótskom festivale T In The Park.

Zdroj: Nme.com, Music-news.com

Súvisiaci interpreti: Blur, Damon Albarn