Hudobní fajnšmekri by si už teraz mali zapísať do diárov dátum 28. august 2009. Na Slovensko totiž po prvýkrát zavíta slávny kanadský bard Leonard Cohen. Svoju poéziu a pesničkárske umenie predvedie v bratislavskej Incheba Expo Aréne. Ochutnávka toho, čo čaká slovenských fanúšikov vyšla tento týždeň v podobe DVD a dvoj-CD 'Live in London'.

Meno Leonard Cohen sa už dávno stalo symbolom pre všetkých znalcov kvalitnej muziky. Je to až neuveriteľné, ale Cohen svoje prvé básne publikoval už pred 50 rokmi. Na hudobnú scénu vstúpil v roku 1967 a odvtedy z nej v podstate neodišiel.

Jeho skladby sú lepšie a presvedčivejšie každým novým vydaným albumom. Leonard Cohen pritom nepatrí medzi umelcov, ktorí chŕlia nové a nové songy. V jeho prípade naozaj platí, že kvalita má prednosť pred kvantitou. Keď už niečo vypustí do sveta, tak je to naozaj skvost. Aj preto si získal kultový status. Jeho najnovším počinom je DVD a dvoj-CD 'Live in London' so záznamom koncertu z londýnskej O2 arény v júli 2008. Na trh sa dostal 31. marca vďaka vydavateľstvu Columbia Records (Sony Music Entertainment).

Londýnsky koncert bol jednou zo zastávok svetového turné, ktoré Leonard Cohen absolvoval v roku 2008 po 15-ročnej pauze. Odohral počas neho 84 koncertov pre viac ako 700 tisíc fanúšikov po celom svete. DVD a dvoj-CD a obsahuje 25 najznámejších skladieb z viac ako 40-ročnej Cohenovej hudobnej kariéry, vrátane tých najznámejších ako 'Suzanne', 'Hallelujah' alebo 'Dance Me To The End Of Love'.

Na minuloročné koncertné turné Leonarda Cohena nielenže nadšene reagovali fanúšikovia, ale chválou nešetrila ani kritika. Írsky Independent napísal: "Keď je legendárny Cohen na pódiu, je to kultúrny zážitok minimálne biblických rozmerov." Nadšením nešetril ani kanadský Toronto Globe and Mail: "Cohen nielenže odprezentoval skladby, ktoré ho preslávili, on do nich vniesol život, oživujúc skvele znejúce verše vtipom, vášňou a súčasnosťou."

Leonard Cohen - kanadský spevák, skladateľ, hudobník, básnik, spisovateľ a umelec, ktorý je často označovaný ako "spievajúci poét" - vydal počas svojej kariéry 11 štúdiových albumov, z ktorých sa predalo viac ako 21 miliónov kópií, a publikoval 12 kníh. Zatiaľ posledná Book of Longing z roku 2006 je kolekciou poézie, prózy a Cohenových kresieb. Leonard Cohen je členom Kanadskej hudobnej siene slávy a Kanadskej skladateľskej siene slávy. V marci 2008 bol uvedený do Rock'n'rollovej siene slávy medzi najväčších a najvplyvnejších skladateľov.


Leonard Cohen - 'Hallelujah' live

Sedemdesiatštyriročný Leonard Cohen príde predviesť svoje decentné spevácke a muzikantské umenie na Slovensko 28. augusta. V Incheba Expo Aréne si ho budú môcť vychutnať všetci, ktorí celé desaťročia počúvali jeho skvelú muziku len z platní, pások a CD-čiek. Konečne uvidia kanadského básnika, spisovateľa, skladateľa a textára v plnej kráse a sile naživo.


Leonard Cohen - 'The Stranger Song' live on the Julie Felix Show (1967)

Koncert Leonarda Cohena prinášajú na Slovensko Agentúra Vivien a Infiniti Media. Vstupenky budú onedlho k dispozícii v sieti Ticketportal.

Informácie o koncerte pre Hudba.sk poskytla Jana Mudriková z usporiadateľskej agentúry Vivien. O novinke 'Live in London' nás informovala Silvia Turnerová zo Sony Music Entertainment. Viac informácií o umelcovi nájdete na www.leonardcohen.com.

Foto: Sony Music Entertainment

Súvisiaci interpreti: Leonard Cohen