Po piatich rokoch sa dve najväčšie slovenské punkové legendy - Zóna A a Slobodná Európa opäť vydajú na historicky druhé spoločné turné po Slovensku a Českej republike. Stane sa tak pri príležitosti tohtoročných okrúhlych výročí obidvoch týchto kultových kapiel.

Zóna A si tento rok pripomína svoje 25. narodeniny, kým Slobodná Európa slávi 20. výročie svojej existencie. Naposledy sa takto spolu na jednom pódiu v rámci spoločnej šnúry predstavili pred piatimi rokmi na veľmi úspešnom a dodnes rezonujúcom turné po Slovensku a Čechách, ktoré vtedy nieslo názov 35 rokov punku, chaosu a pakárne na Slovensku.

Vtedy si samozrejme obidve kapely pripomínali o 5 rokov menej. Tohtoročné koncertné turné, ktoré štartuje 16. apríla v pražskom klube Matrix a končí 30. mája v košickom Collosseu sa bude niesť pod názvom 45 Birthday Party Tour 2009 a bude obsahovať 10 koncertných zastávok, z toho 4 v českých a 6 v slovenských mestách.

Špecifickým koncertom bude ich bratislavská zastávka v sobotu 23. mája, kedy obe kapely nevystúpia na samostatnom koncerte, ale predstavia sa v Estrádnej sále PKO ako súčasť 1. ročníka akcie s názvom Bratislavský Undergroundový Majáles 2009. Okrem Zóny A (v súčasnej i pôvodnej zostave) a Slobodnej Európy vystúpia ešte skupiny Ugly Show Girls, Vandali, Vrbovskí Víťazi, Živé kvety, Kosa z nosa, Chiki Liki Tu-a a Psí vojáci z ČR.

Koncertná šnúra týchto dvoch fenoménov na punk rockovej scéne bude opäť plná prekvapení a improvizácií. Keďže niektorí členovia Slobodnej Európy predtým pôsobili práve v Zóne A určite dôjde k zaujímavým rošádam a hosťovaniam. Navyše si obe kapely na svoje koncerty okrem predskokanov budú pozývať svojich špeciálnych hostí, či už spriaznených muzikantov alebo svojich bývalých členov.

45 Birthday Party Tour 2009
Zóna A (25 rokov) + Slobodná Európa (20 rokov)

16. apríl - CZ, Praha, Matrix klub, 20:00
30. apríl - CZ, Brno, Lidový dům Musilka, 19:30
1. máj - CZ, Olomouc, S klub, 20:00
2. máj - CZ, Zlín, Golem Gambrinus klub, 20:00
14. máj - Nitra, Nová Pekáreň, 20:00
15. máj - Banská Bystrica, Kino Hviezda, 20:00
16. máj - Moravany nad Váhom (Piešťany), Pub, 19:00
23. máj - Bratislava, Estrádna sála PKO, 21:00 hod. *
piatok 29.05.2009 - SK, Prešov, V klub, 20.00 hod.
sobota 30.05.2009 - SK, Košice, Collosseum, 20.00 hod.

* koncert je súčasťou Bratislavského Undergroundového Majálesu BUM 2009. Akcia začína o 16:00 a končí o 4:00. Viac info na www.bum.eu.sk.

Vstupenky na týchto 10 oslavných koncertov sú už od 1. apríla k dispozícii vo všetkých pobočkách Ticketportalu na Slovensku i v Čechách, resp. online na stránkach Ticketportal.sk a Ticketportal.cz (okrem koncertu 16.5. v Moravanoch nad Váhom, kde budú k dispozícii len na mieste).

Ich ceny sú v predpredaji na Slovensku 6,- Euro, na mieste budú k dispozícii za 8,- Euro (znovu až na výnimku koncertu v Moravanoch nad Váhom kde budú cenovo dostupnejsie podľa uváženia miestneho organizátora, avšak len na mieste). V Čechách sa predávajú za 150,- Kč a na mieste budú za 190,- Kč.

Výnimkou z týchto cien je bratislavský koncert v rámci akcie BUM 2009, na ktorú beží samostatný predpredaj v sieti Ticketportal.

Aktuálne zostavy obidvoch kapiel sú nasledovné:

Zóna A : Koňýk (spev), Revo (gitara), Lump Čupe (basgitara) a Tuleň (bicie)
Slobodná Európa : Whisky (spev), Sveťo (gitara), Temeraf (gitara), Braňo (basgitara) a Ďuro (bicie).

Informácie pre Hudba.sk poskytol Roman Fecko z RF Music Agency. Viac info na www.zonaa.sk a na www.slobodnaeuropa.sk.

Foto: Zonaa.sk (1), Igor Daniš - Hudba.sk (2)

Súvisiaci interpreti: Slobodná Európa, Zóna A