Stovky ľudí, vrátane Paula McCartneyho, prišlo tento týždeň v utorok 14. apríla na odhalenie hviezdy na hollywoodskom chodníku slávy zosnulému gitaristovi skupiny Beatles Georgeovi Harrisonovi. McCartney stál počas ceremoniálu po boku vdovy po Harrisonovi Olivie a syna Dhaniho. Bubeník Ringo Starr, spolu s McCartneym jediný žijúci člen legendárnej formácie, sa nezúčastnil. Jeden z prítomných gitaristových priateľov Eric Idle z komediálnej skupiny Monty Python s ním nedávno hovoril. "Spýtal sa: 'A čo ja?'". Ja som na to povedal: 'Bubeníkom nedávajú hviezdy'," prezradil na ceremoniáli.

"Bol to krásny, mystický muž žijúci v materiálnom svete," povedala o zosnulom manželovi Olivia Harrison. Jeho syn, hudobník Dhani Harrison spieval mantru 'Hare Krišna'.

Harrison má odteraz dve hviezdy na Hollywood Boulevard - okrem vlastnej aj spoločnú s ostatnými členmi Beatles.

Niekoľko hodín po odhalení hviezdy sa objavili správy, že album s Harrisonovými najväčšími hitmi vyjde 16. júna pod názvom 'Let It Roll: The Music of George Harrison'. Informovala o tom internetová stránka RollingStone.com. Kompilácia bude prierezom jeho tvorby od Beatles až po sólovú kariéru. Všetky tracky budú remastrované. Obal nahrávky bude obsahovať vzácne a nezverejnené fotografie. Album vyjde aj na tradičnom nosiči, nielen v digitálnej podobe.

George Harrison sa narodil 25. februára 1943 v Liverpoole. Ako 15-ročný začal so spolužiakom McCartneym a Johnom Lennonom hrať v kapele, ktorá sa neskôr preslávila pod názvom Beatles. Hráč na sólovú gitaru napísal aj niekoľko najlepších piesní kapely, napríklad 'Taxman', 'Here Comes the Sun' (video: Bon Jovi live 2001 - pozn. red.), 'Within You, Without You', 'Something' (video: George Harrison - 'Concert For BanglaDesh 1971' - pozn. red.) či 'While My Guitar Gently Weeps' (video: G. H. featuring Phil Collins, Elton John, Eric Clapton, Jeff Lynn & Ringo Starr).

Bol fanúšikom východnej hudby, čo ovplyvnilo nahrávky 'Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band' (1967) a 'The White Album' (1968). Po rozpade kapely v roku 1970 odštartoval sólovú kariéru, vydal albumy ako 'All Things Must Pass' (1970) či 'The Concert For Bangladesh' (1971).

Spolupracoval s viacerými hviezdami hudobnej scény ako Bob Dylan či Roy Orbison. Venoval sa aj filmom, produkoval napríklad 'Život Briana' (1979).

Oscarový režisér Martin Scorsese o ňom pripravuje dokumentárny film.

Zdroj: SITA, -red-

Súvisiaci interpreti: Bob Dylan, Eric Clapton, George Harrison, Paul McCartney, Ringo Starr, Roy Orbison