Fanúšikovia funku a jazzu si už 14. mája 2009 v Estrádnej hale PKO môžu vychutnať ďalší zo série koncertov pod hlavičkou One Day Jazz Festivalu, ktorý organizuje agentúra Q-Zone. Na pódium zavíta množstvo kvalitných hudobníkov a ako hlavná hviezda vystúpi americký klavirista, skladateľ, producent a funkový guru - George Duke.

Ako sám tvrdí jeho poslaním je prostredníctvom vlastnej hudobnej tvorby šíriť pozitívnu energiu. Hudba mu učarovala už v útlom veku, kedy ho ako štvorročného vzali na koncert Dukea Ellingtona. Počas svojej 40-ročnej kariéry nahral vyše 30 sólových nahrávok, v ktorých sa striedajú živé černošské rytmy s baladickým básnením.

Najväčšou lekciou boli pre neho spolupráce s džezovými ikonami ako Al Jareau, Sonny Rollins, Dexter Gordon, Miles Davis, Luc Ponty, Frank Zappa, Nancy Wilson, Stanley Clarke a iných. V päťčlennej formácii sa okrem neho predstaví popredný jazzový basgitarista Michael Manson, gitarista Jeff Lee Johnson, ktorý spolupracoval s hviezdami ako Aretha Franklin, Billy Joel, Phyllis Hymen či Rachel Ferrell, prvotriedny svetový bubeník Ronald Bruner a vokalistka Shannon Pearson s hlasom, ktorý si Vás určite podmaní.

Po nich sa publiku predstaví Don Grusin, mladší brat producenta a skladateľa Davea Grusina, ktorý dlhé roky spolupracoval v kapele so slávnym Quincy Jonesom. Tento vynikajúci hráč na klávesy vystúpi v spoločnom projekte so slovenským bubeníkom Martinom Valihorom a Jurajom Griglákom na basgitare a kontrabase.

Ďalšou zo série jazzových lahôdok na One Day Jazz Festivale bude vystúpenie česko-slovenskej formácie Štěpán Markovič Saxtet. Skladateľ, aranžér a saxofonista Štepán Markovič pripravil špeciálny projekt, v ktorom vzdal hold tradíciam saxofónových sekcií jazzových orchestrov, vyjadril úctu svojím idolom ako Joe Henderson alebo Bob Mintzer a zároveň sa vyznal z náklonnosti k najjazzovejšiemu nástroju – saxofónu.

Päť vynikajúcich saxofonistov – Štěpán Markovič (tenorsax), Ondřej Štveřáček (tenorsax), Rostislav Fraš (altsax), Miroslav Popradi (altsax) a Tereza Smejkalova (barytónsax), doplní gitarista Matúš Jakabčic, klavirista Luboš Šrámek a rytmická sekcia v zložení Tomáš Baroš (kontrabas), Marián Ševčík (bicie).

Rôznorodé zoskupenie umelcov a program nabitý energiou a emóciami sú zárukou skvelého kultúrneho zážitku. Prepredaj vstupeniek na One Day Jazz Festival prebieha v sieti Ticketportal.

B I O G R A F I E

George Duke je klavirista, skladateľ a producent, ktorého pôsobenie v hudobnej sfére je veľkým prínosom predovšetkým pre jazz, funk a pop music. Hudba mu učarovala už v útlom veku, kedy ho ako štvorročného vzali na jazzový koncert Dukea Ellingtona. Odvtedy sa jeho najväčším snom stala predstava vlastniť piano. O tom, že sny sa môžu stať skutočnosťou, sa presvedčil aj malý Duke. Hru na klavír začal trénovať, keď mal 7 rokov. Živnou pôdou a zdrojom inšpirácií pre jeho tvorbu bol spočiatku miestny baptistický kostol, neskôr to boli mladí hráči jazzových rytmov Miles Davis, Les McCann, Cal Tjader.

Hoci úspešne ukončil hudobné konzervatórium v San Franciscu, najväčšou lekciou boli pre neho spolupráce s džezovými ikonami ako Al Jarreau, Sonny Rollins či Dexter Gordon. Po týchto životných skúsenostiach prišlo obdobie experimentovania, ktoré bolo podmienené spoločnými vystúpeniami s rôznymi umelcami, medzi ktorými boli Jean-Luc Ponty, Frank Zappa, Nancy Wilson, Stanley Clarke a ďalších.

Keď mal dvadsať, vydal sa na sólovú dráhu a jeho tvorba začala smerovať viac k fusion, funku, a R&B. Medzi nimi sa objavila aj latinsko-americká, brazílska hudba, ktorej venoval celý album A Brazilian Love Affair. V hudobnej brandži sa nepresadil len ako tvorivý umelec, ale tiež sa mu podarilo vybudovať si imidž skúseného, všestranne nadaného producenta. Pracoval aj ako umelecký riaditeľ mnohých hudobných podujatí a nahral množstvo skladieb a soundtrackov k rôznym filmom.

Viac informácií o Georgeovi Dukeovi nájdete na stránkach Georgeduke.com a Myspace.com/georgeduke4. Videá z jeho vystúpení nájdete TU.

Michael Manson (basgitara) so svojim lyrickým zvukom patrí medzi jazzovú špičku. Jeho hudobnej kariére predchádzalo pôsobenie v gospelovom zbore počas študentských rokov. Veľký zlom v jeho živote nastal, keď sa stretol s Georgeom Dukeom, vďaka ktorému sa spoznal so svojim hrdinom z detstva, hviezdou jazzového neba Al Jarreauom. Jeho hudba je zmesou súčasného jazzu, R&B a tak trochu i gospelu.

Aj Jef Lee Johnson (gitara) začínal s hudbou v kostole, v rodnom mestečku Germantown v štáte Philadelphia. Je všestranne nadaným hudobníkom, hrajúcim takmer na všetky hudobné nástroje, od gitary cez basgitaru, klávesy, saxofón a bicie, nevynímajúc jeho hlasový potenciál. Napriek všestrannému nadaniu sa rozhodol zasvätiť svoj život hre na gitare, ktorou dostáva obecenstvo do nemého úžasu.

Ron Bruner (bicie), ovplyvnený svojim otcom Ronaldom Brunerom starším, objavil bicie už vo svojich dvoch rokoch. S kariérou hudobníka - profesionála začal v pätnástich. Jeho štýl sa neustále menil, vyvíjal, postupne dozrieval, takže v súčasnosti môže konkurovať takým osobnostiam ako Lee Ritonour, Roy Hargrove, Tribal Tech, Larry Carlton, Marcus Miller, Kirk Whalum, Gerald Albright. Jeho hra je plná najrozličnejších štýlov, plným prúdom z nej sála radosť, oduševnenosť a vzrušenie.

Shannon Pearson je speváčka s anjelským hlasom, ktorá odjakživa vedela, že hudba je poslaním a zmyslom jej života. Rodená Kalifornčanka, ktorá sa v pätnástich vydala na spevácku dráhu. V súčasnosti je vokalistkou v kapele Georga Dukea a Jeffreyho Osborna. Svojim hlasom si dokázala získať davy ľudí, a to nielen v Amerike, ale aj v Japonsku, Indonézii, Afrike, Švajčiarsku, Holandsku či Londýne.

--

Don Grusin (klávesy) je mladším bratom producenta a skladateľa Davea Grusina a vynikajúcim hráčom na klávesy. Vyrastal v štáte Colorado, kde popri štúdiu sociológie na miestnej Univerzite, hrával v jazzových kluboch. Dlho sa vyhýbal vlastnej hudobníckej kariére, obávajúc sa, že ostane len bratovým tieňom. Zlom nastal v roku 1975, kedy sa na popud Quincyho Jonesa vzdal kariéry vysokoškolského profesora ekonómie a stal sa členom jeho kapely, s ktorou absolvoval turné po Japonsku i USA. Neskôr sa stal vedúcou osobnosťou hudobnej skupiny Friendship, s ktorou nahral množstvo albumov, medzi nimi aj 'Musican(sic) for Ernie Watts', za ktorý získal ocenie Grammy. Pravidelne nahrával pre GRP, pričom jeho diela sú zmesou rôznych žánrov doplnených o najrozmanitejšie zvuky počnúc ľudskými hlasmi a potleskom až po zvieracie vsuvky.

Martin Valihora (bicie) sa v desiatich sa začal učiť hrať na klavír, avšak jeho túžba stať sa bubeníkom bola silnejšia. Po súkromných hodinách s učiteľom Oldom Petrášom a štúdiu na konzervatóriu v Bratislave sa mu podarilo získať štipendium na Berklee College of Music v Bostone. Vďaka svojmu veľkému talentu sa presadil aj na Newyorskej jazzovej scéne. Spolupracoval s renomovanými hudobníkmi ako Don Grusin, Hiromi Uehara, Anthony Jackson, Tony Grey, Bryan Carrigan a i. Hral aj v mnohých slovenských popových, rockových i jazzových kapelách, napr. IMT Smile, Midi, Prúdy, Fermáta, Collegium Musicum, Kvartet Gaba Jonáša, Barflies, Deepnspace.

Juraj Griglák (kontrabas, basgitara) bol už počas štúdia kontrabasu na Konzervatóriu v Bratislave členom funkových skupín Tamis a Tagore, Big Bandu Bratislavského Konzervatória, Jazz Q Martina Kratochvíla, skupiny Esprit a orchestra VV Systém Vlada Valoviča. Pokračoval v štúdiu na VŠMU v Bratislave, získal profesionálne angažmán v Tanečnom orchestri Československého rozhlasu a Tanečnom orchestri Československej televízie. Výrazné úspechy zaznamenal ako basgitarista skupín Stop Time, ESH Band a The Quartet zameranej na fusion music. V súčasnosti vedie svoj projekt Bass Friends a je členom skupín Ron Affif trio, Madhouse, Matuš Jakabčic Quartet, Bee Connection, Luboš Šrámek Quintet, Big Band Gustava Broma a Valihora Funk Punk projekt. Je vyhľadávaným štúdiovým hráčom, nahral vyše 40 CD. Viacerí dodnes spomínajú na jeho spoločné jam session so Stanley Clarkom na BJD 1985. Juraj Griglák je jedným z najrešpektovanejších hráčov na kontrabas a basgitaru na Slovensku.

--

Štěpán Markovič (saxofón) je popredný európsky saxofonista s nezameniteľným tónom, sólista orchestrov JOČR, Orchester Gustava Broma, Veleband a frontmanom kapiel Agharta Gang a Guločar. V súčasnosti vedie svoj Saxtet, ktorý predstavil na mnohých európskych jazzových festivaloch. Zostavením tejto formácie chcel vzdať úctu tradíciam saxofónových sekcií jazzových orchestrov a vyjadril úctu svojím idolom ako Joe Henderson alebo Bob Mintzer a zároveň sa vyznal z náklonnosti k najjazzovejšiemu nástroju – saxofónu.

Vyčerpávajúce informácie pre Hudba.sk poskytol Matej Šálek z BKIS.

Súvisiaci interpreti: George Duke