Tridsaťdvaročná Jammie Thomas-Rasset musí zaplatiť 1,92 milióna dolárov (zhruba 1,379 milióna eur) za škody spôsobené ilegálnym stiahnutím 24 piesní z internetu. Slobodná matka štyroch detí z Minnesoty, je podľa súdu vinná z použitia peer-to-peer siete na sťahovanie hudby z internetu.

Podľa rozhodnutia súdu musí zaplatiť 80-tisíc dolárov (takmer 57 500 eur) šiestim nahrávacím spoločnostiam - Capitol Records, Sony BMG Music, Arista Records, Interscope Records, Warner Bros. Records a Universal Music Group. Súd jej už v októbri 2007 prikázal, aby zaplatila vyše 220-tisíc dolárov. Predsedajúci sudca však vtedy označil rozsudok za "úplne neprimeraný" a "represívny".

Recording Industry Association of America (RIAA) a veľké nahrávacie spoločnosti sa súdili za nelegálne sťahovanie a zdieľanie hudby s tisíckami ľudí. Od roku 2003 podali žalobu na približne 35-tisíc ľudí. S väčšinou z nich dosiahli mimosúdne vyrovnanie v rozsahu 3000 dolárov (2155 eur) až 5000 dolárov (3591 eur). Thomas-Rasset je jedna z prvých, ktorá odmietla ponuku na mimosúdnu dohodu a prípad posunula na súd.

V decembri 2008 RIAA oznámila, že za sťahovanie hudby už nebude súdiť používateľov a používateľky internetu, ale spoločnosti poskytujúce internetové pripojenie.

--
Zdroj: SITA
Obrázok: Trendyink.net