Slovenská speváčka Tina sa po takmer troch rokoch vrátila na hudobnú scénu tretím štúdiovým albumom 'Veci sa menia', ktorý je zmesou pop music, r'n'b a retro štýlu. V čase od vydania úspešnej nahrávky 'Chillin'' z roku 2006 podľa vlastných slov prežívala rôzne životné obdobia.

"Prvá etapa medzi druhým a tretím albumom bola veľmi pozitívna, pretože album 'Chillin'' sa stretol s veľkým úspechom, dostali sme zaň ceny, ľuďom sa hrozne páčil, mala som strašne veľa vystúpení, cestovali sme s kapelou, užívali sme si to," prezradila Tina v rozhovore.

Časom sa tým všetkým istým spôsobom presýtila, prišiel na ňu útlm a istý čas ani nemala veľmi chuť spievať.

Práve vtedy sa u nej objavili aj problémy s poškodenými hlasivkami, nasledovala operácia a po nej dlhá rekonvalescencia. "Takže som mala obdobie, kedy som vôbec ani nemohla spievať. Myslela som si, že mi to asi po troch týždňoch začne chýbať ale nestalo sa tak, a odrazu som mala pocit, že som toho hrozne presýtená a chcem si od všetkého oddýchnuť, takže možno aj preto neuveriteľne dlho trvalo, kým som sa dokopala k tomu, aby som nahrala tretí album," spresnila.

V čase, keď nespievala, si Tina "užívala život". "Naučila som sa wakeboardovať, chodila som na Zlaté piesky, hrala som basketbal, trošku som cestovala, zúčastnila som sa aj charitatívnych projektov, ktoré ma vyslali napríklad až do Afriky, takže som sa nenudila a zároveň som si od všetkého oddýchla, a keď som cítila, že som pripravená, tak som sa zatvorila do štúdia a vznikol tretí album," opísala v skratke uplynulé obdobie.

Prvý impulz na prípravu nového albumu podľa nej "prišiel vtedy, keď som sa prichytila na pódiu, že už nenávidím tie pesničky, ktoré spievam". "Viem, že ľuďom sa to páči, a keď na koncertoch spievam tie svoje single, hrozne ožijú, ale ja som ich spievala už niekoľkotisíckrát a mne sa už v ušiach veľmi opotrebovali. Tak som naozaj vážne začala rozmýšľať, že je čas na ten album. Napriek tomu prešlo ešte niekoľko mesiacov, kým sa stal realitou. Cítila som ale, že aj ľudia potrebujú niečo nové, už si to pýtali, tak som im to dala," vysvetlila Tina.

Väčšinu albumu 'Veci sa menia' Tina nahrávala v štúdiu Creative Music House. Producentsky sa na albume podieľali najmä Peter Graus a Maroš Kachút, s ktorými speváčka spolupracovala aj na prvých dvoch albumoch 'Tina' (2004) a 'Chillin' (2006).

"Chlapci, ktorí mi robili prvé dva albumy, prispeli najväčším množstvom podkladov," spresnila. Pieseň 'Príbeh', ktorú nahrala s Rytmusom, pre ňu zložil Tomi Popovič. Ako bonus na album zaradili aj ich spoločný duet - pieseň Waiting, ktorú Tomi pôvodne nahral sám pre svoj eponymický debutový album. Až neskôr vznikla verzia s Tinou.

"Ďalší producent sa volá Hajtkovič. Ten je skôr známy hip-hopovej obci, ale možno toto meno zaregistroval aj niekto, kto nepočúva hip-hop. On mi prispel takým zaujímavým trackom. Nie je to celkom rádiový singel. Skôr ide o pesničku na nejakú veľkú žúrku, kde si to ľudia budú môcť spievať, pretože ten text ani nie je nejako hlboký, skôr je o tom, aby si ľudia užívali a zabávali sa," povedala o piesni Tak aby bolo jasné.

Predstavovanie producentov Tina uzavrela Zacharom Kulikovom, s ktorým sa síce nikdy osobne nestretla, ale majú spoločného známeho, ktorý jej ponúkol rôzne podklady a ona si z nich vybrala ten jeho, z ktorého napokon vznikla pieseň 'Za svojim stáť' s textom Alexandry Okálovej.

Texty pre Tinu písali Tomáš Zubák a Alexandra Okálová, pretože ako hovorí, v ostatnom období je celkom spokojná a veľmi veselá, takže nemala "takú akútnu potrebu riešiť si svoje pocity na papieri. A ja som im vďačná za to, že mi pomohli písať tieto texty, pretože samej mi to proste nešlo. Nemám na to žiadnu závažnú výhovorku, jednoducho to nešlo".

Sama podľa vlastných slov len vymýšľala témy a k niektorým piesňam napísala refrén alebo slohu a "potom to textári dopísali". Tomáša Zubáka pozná Tina od roku 2003, keď prišla do Bratislavy. "Okrem toho, že s ním spolupracujem, je to môj veľmi dobrý kamarát, ktorý ma pozná už od začiatku, a vie aká som, vie ako spievam, vie, čo sa mi hodí, aké slová zaspievam najlepšie, vie, čo sa mi absolútne nehodí, takže vie, čo by nemal nikdy písať a vie, že to nezaspievam, takže to ani nepíše," prezradila o spolupráci so Zubákom.

Rovnako ju pozná i druhá textárka Saša Okálová, ktorá je zároveň Tininou vokalistkou a veľmi dobrou kamarátkou, takže vie veľa o jej súkromí a preto dokázala vystihnúť aj jej "aktuálne emócie". Medzi Tininých priateľov patrí aj raper Rytmus, s ktorým nahrala pieseň 'Príbeh'. Napriek tomu, že sa poznajú už sedem rokov, ide o ich prvú hudobnú spoluprácu.

"Mala som spolupráce s takmer celou česko-slovenskou hip-hopovou scénou okrem neho, ale myslím, že teraz bol ten správny čas, pretože na to už veľa ľudí čakalo," priznala Tina s tým, že sa už dávnejšie rozhodli, že nahrajú spoločnú pieseň práve na jej tretí

Aktuálnym singlom z albumu je pieseň 'Mám chuť na niečo chladené' - coververzia hitu skupiny Elán z albumu 'Ôsmy svetadiel' (1981).

"Chcela som coververziu, pretože na každom albume mám jednu coververziu, ale tým, že tento album je celý v slovenčine, vôbec by sa tam nehodila anglická pieseň. Tak sme hľadali, celé mesiace... Auto mám plné starých slovenských výberoviek od päťdesiatych rokov, ale všetky tie piesne mali hrozne zastaralé texty, ktoré by v dnešnej dobe nevyzneli dobre. A z mojich úst už vôbec nie. Myslím, že práve Andrejka prišla s tým, že vypočuj si tento starý Elán. Verím, že sa páni z Elánu neurazili. Urobili sme z nej takú letnú, veselú pesničku," vysvetlila Tina výber piesne Mám chuť na niečo chladené, ku ktorej už nakrútila videoklip a čoskoro plánuje ďalší. "Už teraz viem, že ďalší klip sa bude točiť niekedy v auguste alebo septembri a bude to práve pieseň s Rytmusom," prezradila Tina.

Na turné s novým albumom speváčka vyrazí až na jar budúceho roku, lebo ako hovorí, "ľudia by si mali ten album napočúvať, mali by sa s ním nejako zžiť, stotožniť, a až potom prísť na koncert".

Zdroj: SITA

Súvisiaci interpreti: Tina