Piaty medzinárodný štúdiový album austrálskej rockovej skupiny AC/DC s názvom 'Highway To Hell' oslavuje tento týždeň 30 rokov od uvedenia na trh. Kolekcia piesní obsahujúca aj rovnomenný hit bola posledným albumom, na ktorom sa podieľal spevák Bon Scott.

Ten zomrel vo veku 33 rokov 19. februára 1980 na akútnu otravu alkoholom.

"Zastávame názor, že hudba by sa mala hrávať tak nahlas, ako to je len možné - surovo a vzrušujúco. Vybavím si to s každým, komu sa nepáči spôsob, akým to praktizujeme my," povedal Scott v roku 1979 po vydaní albumu.

Z nahrávky 'Highway To Hell', ktorú prestížny magazín Rolling Stone zaradil v roku 2003 medzi 500 najlepších albumov všetkých čias, sa dodnes len v Spojených štátoch amerických predalo sedem miliónov kópií.


AC/DC: 'Highway To Hell' (1979)


AC/DC: 'Walk All Over You' (1979)


AC/DC Touch Too Much (1979)

Skupina AC/DC vznikla v austrálskom Sydney v roku 1973. Založili ju súrodenci Malcolm a Angus Young. Debutový album 'High Voltage' vydali o dva roky neskôr, medzitým sa zostava skupiny niekoľkokrát zmenila. Pôvodný spevák Dave Evans bol v roku 1974 nahradený dnes už nesmrteľným nesmrteľným Bonom Scottom. Po jeho tragickom skone sa mikrofónu ujal Brian Johnson.

Je zaujímavé, že skupina AC/DC hrá fakticky v nezmenenej zostave už od svojich začiatkov. Okrem zakladajúcich členov - Malcolma (gitara) a Angusa Youngovcov (sólová gitara) sú už desaťročia súčasťou formácie aj basgitarista Cliff Williams, ktorý do kapely prišiel v roku 1977, a bubeník Phil Rudd. Ten sa za bicie v AC/DC posadil po prvýkrát ešte v roku 1975, na poste zotrval deväť rokov, aby sa naň začiatkom 90. rokov opäť vrátil.

Zdroj: SITA, -leh-, Wikipedia

Súvisiaci interpreti: AC/DC