Triphopoví géniovia Massive Attack, ktorí sa po fantastickom úspechu spred troch rokov opäť chystajú 4. novembra 2009 koncertovať na Slovensku, sa rozhodli pozvať ako špeciálneho hosťa speváčku Martinu Topley-Bird. Táto Britka na seba po prvýkrát upozornila, keď sa ako vokalistka objavila na debutovom albume 'Maxinquaye' trip-hop pioniera Trickyho, ktorý s Massive Attack tiež spolupracoval. Spolupráca s Trickym pokračovala aj na ďalších troch jeho albumoch. Po tom, ako sa v roku 1998 profesionálne aj súkromne rozišli, začala Martina pracovať na jej sólovej kariére.

Debutový album pod názvom 'Quixotic' sa jej však podarilo vydať až v roku 2003, pričom si ho sama aj produkovala.

Stretol sa s vrelým prijatím zo strany kritikov aj poslucháčov a bol v úzkom finále na cenu Mercury Music Prize. Jej druhý sólový album vyšiel po päťročnej prestávke v máji roku 2008 pod názvom 'The Blue God'. Prvý singel z tohto albumu - 'Carnies' - dokonca dosiahol 20. priečku UK Indie Charts.

V roku 2009 Martina začala spolupracovať s Massive Attack. Skladba 'Psyche', kde je Martinu počuť ako vokalistku, sa objaví na ich dlhoočakávanom albume. Na jesennej túre je Martina Topley-Bird nielen ako špeciálny hosť, ale je aj vokalistkou Massive Attack.

A ešte jedna zaujímavosť: Martinina skladba 'Need One' bola minulý rok použitá v reklamnej kampani odevnej spoločnosti H&M.

Zdroj: XL

Súvisiaci interpreti: Massive Attack