Jeden z najznámejších a najrešpektovaních afro-amerických filmových režisérov na stránke svojej produkčnej spoločnosti 40 Acres & A Mule Filmworks (40acres.com) odpremieroval svoju verziu videoklipu ku skladbe 'This Is It'. Ako spevákov blízky priateľ a zároveň veľký majster svojho remesla natočil azda najúprimnejšiu spomienku na Kráľa...

Namiesto koncertných záberov z rovnomenného filmu, ktorý ste mohli vidieť aj v našich kinách, v klipe použil snímky z miest, kde Michael Jackson prežil svoje detstvo, archívne fotografie, zábery z momentov jeho najväčšej slávy ale aj montáž odkazov jeho verných fanúšikov.

Skladba 'This Is It', ktorej vznik sa datuje do roku 1983, bola pôvodne napísaná ako duet kanadského speváka Paula Anku a Michaela Jacksona a niesla názov 'I Never Heard'. Pod týmto názvom aj vyšla v roku 1991 na albume speváčky Sa-Fire. Kritika jej prevedenie prijala veľmi vlažne a až do roku 2009 song zapadol prachom. Znovu sa o ňom začalo hovoriť až po Michaelovej smrti, ktorá prišla len niekoľko týždňov pred plánovanou londýnskou sériou koncertov s názvom... This Is It.

Niekoľko mesiacov po jeho úmrtí vydavateľstvo Epic Records (Sony Music) skladbu propagovalo ako úplnú novinku, až kým sa neozval veterán Paul Anka. Ten upozornil na to, že ju spolu napísali už pred 26 rokmi, no duet, ktorý mal vyjsť na jeho albume 'Walk a Fine Line' nakoniec nikdy nenahrali, pretože Michaelovi po vydaní albumu 'Thriller' stúpla do hlavy sláva. Svoje demo mu vtedy Jackson údajne zobral a keď s ním ani po niekoľkých rokoch nič neurobil, Anka sa rozhodol skladbu darovať Sa-Fire.

Vydavateľstvo teda s vidinou zisku šikovne oprášilo starú demo nahrávku skladby, ktorú medzitým naspievala a vydala iná speváčka, premenovalo ju na 'This Is It' a označilo ju za novinku. Keď však pravda vyšla na povrh, singel sa do predaja napokon na poslednú chvíľu nedostal - stal sa z neho "len" spomienkový rádiový hit, rovnako kontroverzný ako celý život najväčšej popovej hviezdy. Zábery zo skúšok na comebackové koncerty, ktoré sa nikdy neuskutočnili, zase poslúžili na vznik spomienkového filmu. A do tretice 'This Is It' ako spomienkový videoklip v podaní Spikea Leeho, ktorý ním ako jeden z mála bez snahy "nabaliť sa" tým najlepším možným spôsobom vzdáva poctu zosnulej hudobnej legende a zároveň skladbe po všetkých tých verejných klamstvách a opletačkách tvrdého hudobného biznisu dáva kus ľudského srdca.


Michael Jackson - 'This Is It'

Spike Lee je aj režisérom Jacksonovho "brazílskeho klipu" ku skladbe 'They Don't Care About Us' z roku 1996.


Michael Jackson - 'They Don't Care About Us'

--
Zdroj: Rollingstone.com, TMZ.com, wikipedia, 40acres.com
Foto: Michaeljackson.com

Súvisiaci interpreti: Michael Jackson, Paul Anka