Official Charts Company zverejnila rebríček najpredávanejších albumov rokov 2000-2009 na britskom trhu. Na prvom mieste je James Blunt s debutom 'Back to Bedlam' (2005), ktorý si zakúpilo 3,2 milióna fanúšikov. Z debutu Susan Boyle sa za necelých 6 týždňov od vydania predala presná polovica.

Druhým najúspešnejším albumom desaťročia je debutová platňa speváčky Dido 'No Angel', z ktorého sa za posledných 10 rokov v Británii predalo viac než 3 milióny kusov. Album síce vyšiel už v roku 1999, no väčšia pozornosť sa mu dostala až v novom miléniu po spolupráci Dido s Eminemom.

Viac než 3 milióny fanúšikov si zakúpili aj druhý album Amy Winehouse 'Back to Black' (2006). V prvej desiatke najpredávanejších albumov posledného desaťročia je aj 'Spirit' od Leony Lewis, David Gray a jeho 'White Ladder', výberovka Beatles s názvom '1', znovu Dido s druhým albumom 'Life For Rent', druhý album kapely Coldplay 'A Rush Of Blood To The Head', eponymný debut skupiny Scissor Sisters a štvrtý dlhohrajúci album skupiny Take That 'Beautiful World'.

Víťazka minuloročnej tretej série talentovej súťaže Britain's Got Talent Susan Boyle vydala svoje debutový album 'I Dreamed a Dream' až 23. novembra 2009, no aj napriek tomu patrí s viac než 1,6 miliónmi predaných kópií medzi 50 najpredávanejších albumov uplynulej dekády. Zároveň je najpredávanejším albumom minulého roka pred 'The Fame' od Lady GaGa, ktorý strávil v britskej albumovej Top 10 celých 34 týždňov. V USA si prvotinu od Susan Boyle za 5 týždňov zakúpili takmer 3 milióny fanúšikov vďaka čomu je v rebríčku Billboard druhým najúspešnejším albumom roka. Jednotkou na americkom trhu za rok 2009 je album 'Fearless' od country-popovej hviezdy Taylor Swift.

--
Zdroj: Nme.com, Billboard.com
Foto: Magdaléna Vinterová - Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: James Blunt, Susan Boyle