Skupina Inekafe, ktorá oficiálne ukončila činnosť 17. 2. 2006, dnes po takmer štyroch rokoch ohlásila svoj comeback. Manažér kapely nám poslal vyjadrenie frontmana Vratka Rohoňa.

Za obdobie od rozpadu kapela na neustále naliehanie svojich fanúšikov spoza oboch brehov rieky Moravy odohrala len dva špeciálne koncerty. Prvý bol v máji 2008 v bratislavskej Mlynskej doline a druhý v januári 2009 v Prahe v Incheba aréne. Na oba koncerty prišlo viac než 5000 ľudí, z pražského kapela vydala aj DVD, ktoré sa už mesiac pred vydaním stalo multiplatinové len na základe predobjednávok.

Členovia kapely sa po odohraní bratislavského rozlúčkového koncertu, ale hlavne po odohratí druhého bonusového rozlúčkového koncertu v Prahe, začali pohrávať s myšlienkou znovuoživenia kapely, keďže nátlak z radov jej fanúšikov nie že slabne, ale naopak prekvapivo stúpa. Reunion kapely Inekafe sa tak v týchto dňoch stáva definitívnou realitou.

Spevák a gitarista Vratko Rohoň túto situáciu komentuje slovami: "Dlho nám trvalo, kým sme sa k tomuto rozhodnutiu dopracovali. Dôsledky vyhlásenia slova "comeback" vzhľadom na to, že sa každý venujeme svojej práci, sme dôsledne zvážili a preto sme prišli na formu, akou by to mohlo celé fungovať. Nechceme hrávať tak ako kedysi, 100 koncertov za rok a každý rok vydávať album. Chceme byť totálne nezávislí na všetkých zákonoch šoubiznisu, mať ich úplne na háku a hudbu robiť iba ako svoje hobby, čiže pár koncertov za rok a keď dozrie čas, chuť a nápady, aj album, prečo nie? Ovplyvnili sme svojou hudbou tisíce ľudí a skutočne nám to prišlo až teraz, keď po 4 rokoch nefungovania kapely a 7 rokoch od vydania posledného albumu stále prichádzajú noví fans. Asi sme skutočne potrebovali najprv zomrieť, veľa vecí pochopiť, otvoriť si oči, nadýchnuť sa a opäť vstať z popola..."

"V súvislosti s týmto ale zároveň platí to, že moje zamestnanie dopravného pilota je pre mňa prvoradé, preto hudbe sa budem venovať iba vo svojom voľnom čase. Množstvo mojich kolegov má svoje koníčky, ja budem mať hudbu," hovorí Vratko. "Treba ale v tejto súvislosti pripomenúť, že dopravné lietanie je časovo a organizačne veľmi náročná oblasť, o to viac v charterovej spoločnosti v ktorej pracujem, kde sa mnohokrát dlhodobé plánovanie letov a destinácií mení z hodiny na hodinu a môže sa stať, že do 24 hodín sa letí do destinácie na povedzme 14 až 42 dní, ktorá sa stáva dočasnou bázou a lieta sa odtiaľ. Na štúdiové práce to zásadný vplyv nemá, akurát sa časovo pretiahnu, viď. práce na Best of, presunutie vydania zo septembra 2009 na jar 2010, avšak živé vystúpenia budú skôr výnimkou ako pravidlom. Za posledný rok tak boli niekoľkotýždňové pobyty napr. v Maroku, Albánsku, pripravuje sa Angola a pokračovanie operácií v Tirane za Albanian Airlines. Verím ale, že nejaký ten koncert sa bude dať z času na čas zvládnuť a že fungovanie kapely na tejto báze bude možné."

Inekafe plánuje na tento rok vydanie dlhoočakávanej výberovky, ktorá bude okrem povinnej jazdy singlov najmä bohatá na bonusy. Ich nahrávanie práve prebieha naraz v dvoch štúdiách a to u Ivana Táslera a IMT Smile (unplugged verzie) a u kapely From Our Hands (nové skladby). Výberovka výjde pri príležitosti 15-tych narodenín kapely a štúdiový singel z nej s názvom 'Déjà Vu', známy nateraz iba z jediného odohratia naživo v Prahe, je tesne pred mixážou, takže o niekoľko dní aj ten bude nasadený. Tento rok kapela odohrá iba 3 koncerty. Budú to 3 letné festivaly, geograficky rozmiestnené tak, aby vyhovovali všetkým československým fanúšikom (západ, stred a východ Československa).

Počas 15 rokov existencie, skupina Inekafe odohrala vyše 800 koncertov, prevzala množstvo cien, trikrát sa umiestnila v ankete Slávik, vydala 6 radových albumov, jedno DVD (5x zlato, 4x platina) a predala vyše 90 tisíc nosičov.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Roman Fecko, manažér kapely.

Súvisiaci interpreti: Inekafe