Pred asi štvrťstoročím znamenali pre Európu nový fenomén. Poniektorí ich označovali za odpoveď na americkú skupinu Bon Jovi, ďalším to bolo jedno. Množstvo hitov, vypredané koncerty, milióny predaných albumov nielen v Európe, ale aj za Atlantikom. V Spojených štátoch si ich tretí album z roku 1986 kúpilo viac ako tri milióny fanúšikov. Na skupinu odniekiaľ zo Švédska viac ako slušný výkon. Zajtra a v stredu túto formáciu privítame na dvoch slovenských koncertoch. Europe.

Vlani oslávili tridsiate výročie vzniku. Spevák Joey Tempest spolu s gitaristom Johnom Norumom sformovali v roku 1979 skupinu s názvom Force.

Hrávala v tej dobe moderný glam rock či glam metal podľa vzoru skupín Kiss, Twisted Sisters alebo Warrant, Poison, Cinderella...

Napriek odmietavým stanoviskám švédskych hudobných vydavateľstiev ("ostrihajte si vlasy a spievajte po švédsky") skupina pracovala na sebe ďalej. V roku 1982 priateľka Joey Tempesta prihlásila Force do jednej súťaže. Počas nej sa skupina premenovala na Europe a bola to práve ona, kto spomedzi asi štyroch tisícok interpretov zvíťazil. Znamenalo to získanie nahrávacej zmluvy. Debutový eponymický album (1983) sa predával dobre doma i v Japonsku, tam dokonca singel 'Seven Doors Hotel' bodoval v Top 10.

Druhá platňa 'Wings Of Tommorrow' (1984) obsahovala aj skladbu 'Open Your Heart'. Na jej základe dostali Europe ponuku na medzinárodný kontrakt od vydavateľstva Epic Records. Nasledoval album 'The Final Countdow' (1986) obsahujúci strhujúce skladby a hity vrátane 'Carrie', 'Rock The Night', 'Cherokee' či 'Love Chaser'. Celoeurópsky ošiaľ (rebríčky: Švédsko, Francúzsko a Švajčiarsko – 1, Taliansko – 2, Nórsko – 4, Rakúsko – 5, Nemecko 6, Veľká Británia – 9) sa preniesol aj za veľkú mláku. V Kanade sa rockový náklad z Európy dostal na 2. miesto albumového rebíčka, v americkom Billboard 200 skončil na 8. mieste. Skupina Europe uchvátila aj latinskoamerické štáty, dobre sa jej darilo i v Japonsku.

Ďalší album 'Out Of This World' (1988) bol v USA platinový a prieniesol hit 'Superstitious'. Pre skupinu znamenali zámorské úspechy aj spoločné koncertovanie s takými skupinami ako Def Leppard či Bon Jovi.

S nástupom skupín reprezentujúcich žáner grunge (Nirvana, Pearl Jam) sa tvorba Europe začala dostávať na okraj záujmu médií i fanúšikov. Album 'Prisoners In Paradise' (1991) zaznamenal relatívne nízku predajnosť, skupina absolvovala spoločné turné a koniec zlatej éry ohlásila v roku 1992 pozastavením činnosti skupiny.


Europe: 'The Final Countdown' (1986)


Europe: 'Rock The Night' (1986)


Europe: 'Carrie' (1986)


Europe: 'Superstitious' (1988)


K obnoveniu spolupráce jej členov došlo po šiestich rokoch, po ďalších šiestich sa na pulty dostala ďalšia štúdiovka s príznačným názvom 'Start From The Dark' (2004). Predposledný album 'Secret Society' vyšiel v roku 2006, podľa aktuálneho 'Last Look At Eden' (2009) sa volá aj turné, v rámci ktorého skupina Europe vystúpi v utorok 2. februára v Prešove a 3. februára v Trnave.

Text: Peter Lehotský
Foto: EuropeTheBand.com

Súvisiaci interpreti: Europe