Diskusie, divadlo, kúzelník a koncerty kapiel ako Hex, Para, Collegium Musicum, či Slobodná Európa. Agentúra Pohoda priniesla v nedeľu do petržalského Domu kultúry Zrkadlový háj na benefičnej akcii Hráme pre Haiti pestrý osemhodinový program pre všetky vekové kategórie, ktorý bol akoby zmenšenou verziou letného festivalu.

To všetko pre dobrú vec - s cieľom upozorniť na hrôzy januárového zemetrasenia na Haiti a pomôcť pri zbieraní prostriedkov na jeho obnovu. Po minulotýždňovom Koncerte pre Haiti (reportáž) išlo už o druhé veľké benefičné podujatie na podporu Haiti v Bratislave - tentokrát však s alternatívnejším festivalovým obsadením.

O priebehu podujatia stačí v skratke, za všetko hovorí fotoreport nižšie. Videli sme obľúbené festivalové kapely Para, Hex, Sounds Like This a Puding Pani Elvisovej, ktoré zahrali počas krátkych 40-minútových koncertov v Klube za zrkadlom svoje najväčšie hity. Na hlavnom pódiu nechýbali typické "pohodové" hosťovačky ani menej typické vystúpenie gitaristu Laca Lučeniča s punk rockovou legendou Slobodná Európa. V komornejších priestoroch Veľkej sály sa v neskorých večerných hodinách predstavili Collegium Musicum a posledná kapela večera - Živé kvety. Tí najmenší sa už od štvrtej hodiny poobednej zabávali pri čítaní Láskavých rozprávok Braňa Jobusa, divadelnom predstavení Veľkí herci malým deťom, či na vystúpení kúzelníka Talostana.

Celkovo sa na podujatí s podtitulom "Koncert zo srdca" vďaka 611 platiacim návštevníkom vyzbieralo 6110 eur. Keďže zúčastnené kapely, umelci, zvukári aj dodávatelia techniky vystupovali, zvučili a prepožičiavali bez nároku na honorár, celá čiastka poputuje na obnovu zničeného karibského ostrova a pomoc jeho obyvateľom. Garantom je Občianske združenie Človek v ohrození, ktoré plánuje peniaze (vyzbierané nielen na tejto akcii) použiť na post-humanitárne projekty. Podľa riaditeľa združenia Ľuboša Hrivňáka budú investované do opravy komunitných budov a podporných programov pri obnove života miestnych ľudí mimo hlavného mesta Port-au-Prince.

Cynici a "nepriaznivci" Michala Kaščáka tvrdia, že viac ako o snahu pomôcť išlo o príživnícke zviditeľnovanie sa jeho agentúry a interpretov na tragédii. Ľahostajnosť k aktuálnym spoločenským témam však nikdy k Pohode nepatrila. Naopak, je to jeden z mála hudobných festivalov, ktoré nie sú len o zábave. Je preto logické, že práve Agentúra Pohoda zastrešila benefičné podujatie s cieľom nielen finančne pomôcť, ale prostredníctvom diskusií s lekárom Jurajom Bencom, televíznou redaktorkou Katarínou Zollerovou, fotografom Andrejom Bánom a Ľubošom Hrivňákom, ktorí miesto katastrofy videli na vlastné oči, najmä informovať o tom, aká vážna situácia na Haiti skutočne je.

A to bol azda hlavný cieľ podujatia - namiesto polovičného vnímania hrozivých štatistík v návale každodenného informačného šumu sa na chvíľku zastaviť a porozmýšľať nad tým, čo tragédia naozaj znamená pre Haiťanov, ktorí ju prežili... A ako im svojou troškou môžeme pomôcť aj my.



--
Text: Patrik Marflák
Foto: Magdaléna Vinterová