V sobotu 22. mája sa v Estrádnej hale PKO v Bratislave bude konať druhý ročník Bratislavského undergroundového majálesu - BUM 2010, na ktorom vystúpi špička undergroundovej scény na oboch stranách rieky Moravy.

Počet účinkujúcich sa oproti premiérovému ročníku zvyšuje z 8 na 11 kapiel a mení sa aj počet pódií - k hlavnému pribudne aj tzv. mini stage. Účasť na jedinečnom podujatí svojho druhu nielen v Bratislave, ale aj na celom Slovensku, potvrdili slovenské kapely Abusus, Dorota Nvotová, Hudba z Marsu + Trnafčan, Chiki liki tu-a, Karpatské chrbáty + Art Music Orchestra, Med, Slobodná Európa + Laco Lučenič, The Swan Bride a Zóna A.

Ťahákom programu BUM 2010 bude najväčšia česká undergroundová legenda všetkých čias - The Plastic People Of The Universe. "Plastici" v rámci koncertu uskutočnia aj slovenský krst nového albumu 'Maska za maskou', ktorý vyšiel po ôsmich rokoch od poslednej platne. V Česku novinku legendárnej kapely krstil koncom januára vo vypredanom pražskom Akropolise bývalý československý a český prezident Václav Havel. Druhým "zahraničným" hosťom festivalu bude symbol punku v Čechách, kultový Visací zámek.

Slobodná Európa odohrá koncert so špeciálnym hosťom Lacom Lučeničom na pozícii gitaristu. Zóna A sa pokúsi zopakovať pamätný koncert z minulého ročníka, kedy dostala do varu celé PKO. Po druhýkrát sa na festivale predstaví aj skupina Chiki Liki Tu-a. Diváci sa môžu tešiť aj na vystúpenie Karpatských chrbátov s 20-členným symfonickým orchestrom pod názvom Art Music Orchestra či koncert Hudby z Marsu s vokalistkami zo súboru Trnafčan. Podobne ako oni si svoju premiéru na BUM odkrútia i skupiny Med, The Swan Bride a Dorota Nvotová s kapelou.

Všetkým kapelám, až na Abusus, bude patriť hlavné pódium, kde sa jednotlivé koncerty uskutočnia v čase od 17:00 do 3:00. Projekt Braňa Jobusa s hosťami sa postará o mini stage, ktorý obsadí s prestávkami na šesť hodín v čase od šiestej až do polnoci. Menšie pódium bude umiestnené vo vonkajších priestoroch PKO, konkrétne v rámci fajčiarskej a občerstvovacej zóny. Tá však bude raz tak veľká ako tomu bolo naposledy. Po skončení koncertnej časti podujatia na hlavnom pódiu bude nasledovať dvojhodinová rockotéka opäť v podaní DJa Whiskyho (speváka Slobodnej Európy) a DJ Romana (z RF music agency) v čase od 3:00 do 5:00.

Akciu bude moderovať z minulého roku osvedčený Juraj Kušnierik z časopisu .týždeň a relácie Pod lampou. BUM 2010 otvorí svoje brány poobede o 16:00 a celý undergroundový maratón sa skončí presne o 13 hodín neskôr. Presný festivalový line-up ako aj ďalšie podrobnosti a zaujímavosti budú zverejňované v najbližších dňoch a týždňoch.

Redakciu portálu Hudba.sk informoval Roman Fecko.

--
Foto: Igor Daniš - Hudba.sk