Nový album 'Blood Oath', špičkové mladé kapely ako support a túžba dokázať, kto je skutočným vládcom brutal/death metalu. Americkí Suffocation toho na turné s názvom Legacy Of Blood určite ponúknu ešte viac, ale i tieto faktory by mali byť dostatočným dôvodom na návštevu ich koncertov - či už 18. marca v bratislavskom Randali alebo o deň neskôr v pražskom klube Black Pes.

A kto sú zmieňované mladé a ambiciózne kapely? Pripravte sa na nemilosrdný nárez v podaní formácií Annotations of an Autopsy, Nervecell, Fleshgod Apocalypse a Burning the Masses. Ak čítaš túto vetu a váhaš nad účasťou na tomto koncerte, určite nie si pravoverný death metalista...

Suffocation je stále rovnaká zničujúca sila a dychberúca ťaživosť. Nový album 'Blood Oath' síce nemá superlatívmi ovenčené recenzie svojho eponymického predchodcu, ale i tak ide o ďalšiu veľkú platňu z dielne majstrov žánra zvaného brutal/tech death metal. V lete 2009 si Američania už po niekoľkýkrát podmanili tisíchlavý dav na festivale Brutal Assault, aby následne na jeho pražskej afterparty, a na jednom z najlepších živých vystúpení vôbec, rozbesnili a takmer zbúrali žižkovský klub na Chmelnici.

Charakteristickými prvkami Suffocation je neľudský vokál Franka Mullena, bubenícke tsunami Mikea Smitha a prstová ekvilibristika Terrencea Hobbsa. Už dvadsať rokov dokazujú, že i tak extrémna odnož hudby ako je brutal death metal môže byť svojbytným a samostatným smerom, v ktorom je možné vystačiť si i bez všemožného moderného experimentovania. Suffocation sú na scéne ako pomyselní strážcovia death metalového plameňa, ktorý pod ich patronátom nikdy nevyhasne.

Skvelým ťahom manažmentu tohto turné je, že vedľa matadorov akými sú Suffocation majú šancu predviesť svoje umenie aj kapely s kratšou históriou ale o to väčšou motiváciou a ambíciami. Presne to platí pre Angličanov Annotations of an Autopsy. V roku 2006 debutovali s albumom 'Welcome to Sludge City' a už o tri roky neskôr im bola ponúknutá zmluva od Nuclear Blast, pod ktorých krídalmi vyšiel aktuálny album 'The Reign Of Darkness'. O potenciáli tejto kapely svedčia i recenzie, ktoré pasujú Annotations of an Autopsy do pozície nástupcov kapiel ako sú napríklad Cannibal Corpse v modernom "ultra-slamovacom" prevedení.

Ďalšou predkapelou sú exotickí vyslanci zo Spojených arabských emirátov - Nervecell. Na začiatku milénia sa kapela uberala skôr thrashovým smerom, postupom času sa však vypracovala na špičkovú death metalovú formáciu, ktorá môže smelo reprezentovať arabskú scénu po celom svete. Nespornú kvalitu deklarovali aj podpisom zmluvy s labelom Lifeforce, na ktorom im v roku 2008 vyšiel zatiaľ posledný album 'Preaching Venom'.

Talianski Fleshgod Apocalypse sú aktívni len dva roky, ale svojou hudbou pútajú na seba pozornosť od samého začiatku. Zásluhu na tom má hlavne album 'Oracle', ktorý vyšiel minulý rok na značke Candlelight Records. Typický ortodoxný death metal je v ich podaní spestrený napr. občasnými melodickými vsuvkami, ktoré sú ovplyvnené klasickou hudbou. Práve schopnosť Rimanov ozvláštniť death metal netradičnými postupmi je dôvodom ich bleskového úspechu. Koncertný program otvoria Američania Burning The Masses, ktorí predstavia svoj posledný album 'Mind Control'.

Legacy Of Blood Tour 2010:

Suffocation (USA)
Annotations of an Autopsy (UK)
Nervecell (UAE)
Fleshgod Apocalypse (IT)
Burning the Masses (USA)

18.03. 2010, Bratislava – Randal Club
19.03. 2010, Praha – Black Pes

Vstupenky sú dostupné v bežných predpredajoch usporiadateľskej agentúry Obscure Promotion. Viac na webe Obscure.cz alebo na tel. čísle +420 774 220 183.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Tomáš Karlík z Obscure Promotion.

Súvisiaci interpreti: Suffocation