Bývalí členovia britskej skupiny Pink Floyd sa súdia so svojim vydavateľstvom EMI. Predmetom žaloby sú tantiémy za používanie ich diel prostredníctvom internetu. Advokát skupiny Rupert Howe sa v Londýne na pondelňajšom pojednávaní vyjadril, že jeho klienti chcú vyjasniť rámec zmluvy s EMI, ktorá bola predmetom rokovaní v rokoch 1998 a 1999.

Ako píše portál NME.com s odvolaním sa na BusinessWeek.com, zmluva hovorí, že albumy skupiny Pink Floyd môžu byť predávané iba ako celok, predmetom predaja nemôžu byť samostatné skladby. Napriek tejto dohode je možné stiahnuť si samostatné skladby skupiny prostredníctvom viacerých platených služieb vrátane iTunes.

K tomu advokát skupiny dodal: "Zo zmluvy nebolo zrejmé, či nahrávacie spoločnosti budú predávať priamo alebo cez sprostredkovateľov. Skutočnosťou ostáva, že odporca umožnil sťahovanie individuálnych skladieb prostredníctvom internetu a bráni tak predaju albumov ako pôvodnej podstate, kvôli ktorej jednotlivé piesne vznikali."

Právnička Elizabeth Jones bránila vydavateľstvo EMI tým, že zmluva nepokrýva online predaj nahrávok skupiny. Ďalšie pokračovanie súdneho sporu bude prebiehať v apríli.

Aktuálny súdny spor medzi Pink Floyd a EMI nie je jediný. Zhruba pred rokom prebehla médiami informácia o tom, že sa členom skupiny nepozdáva spôsob výpočtu tantiém za predaj ich albumov.

Text: Peter Lehotský
Foto: EMI

Súvisiaci interpreti: Pink Floyd