Koncertami v Banskej Štiavnici, Banskej Bystrici a v Brezne tento týždeň pokračuje turné kapiel Punk Funk Genius a Delikatesa. Ako sa týmto mladým chalanom podarilo zorganizovať šnúru dvadsiatich koncertov po celom Česko-Slovensku a čo chystajú po jeho skončení sa dočítate v nasledujúcich riadkoch...

"Nápad urobiť spoločné turné vznikol po tom, čo sme sa zoznámili s chalanmi z Delikatesy a videli, že ich živé vystúpenie je plné živelnej energie, čo sa nám veľmi páčilo. Keďže sme chceli urobiť turné a hudobne sme si boli blízki, tak nebolo čo riešiť," prezradil pre Hudba.sk Rišo Weber zo skupiny Punk Funk Genius.

Samotné vybavovanie koncertov podľa neho trvalo približne 3 mesiace, teda rovnako dlho ako samotné turné. Kapely majú od februára do polovice mája odohrať koncerty v známych hudobných kluboch ako napr. bystrický Klub 77, brniansky Metro Music, ostravský Prostor-Tančírna, košická Tabačka Kulturfabrik, prešovský Wave, pražský XT3 či bratislavský Randal. Niekoľko kontaktov na kluby mali v adresári už predtým, no väčšinu si museli zohnať alebo vyhľadať sami. "V dnešnej internetovej dobe to nebolo až také ťažké," hovorí Rišo Weber, perkusionista a manažér PFG. "S presviedčaním to bolo ale trošku ťažšie. Základom bolo komunikovať jasne, stručne, povedať si svoje požiadavky, zistiť požiadavky a možnosti klubu, a nepôsobiť v komunikácii zmätene."
 
Napokon mali pri dojednávaní koncertov 50%-nú úspešnosť. "Celkovo sme oslovili okolo 40 slovenských a českých klubov, z čoho sa nám podarilo dohodnúť presne 20 koncertov. Prístup slovenských a českých klubov bol odlišný iba v tom, že niektoré české mali trochu pochybnosti ohľadom návštevnosti nášho koncertu, keďže sa pre nich jedná o dve zahraničné, v podstate neznáme kapely," vysvetlil Rišo avšak zároveň dodal, že prístup klubov sa líšil predovšetkým podľa toho, akí boli jednotliví ľudia, s ktorými komunikovali.

Dvojica sebavedomých a energických kapiel z Bratislavy a Trnavy má za sebou zatiaľ prvé dva koncerty turné, ktoré odohrali práve vo svojich domovských mestách. 25. februára vystúpili v Klube za zrkadlom, ktorého návštevnosti trochu uškodil fakt, že na rovnaký dátum pripadli aj ďalšie zaujímavé akcie v iných bratislavských kluboch. Punk Funk Genius napriek tomu koncert na domácej pôde (pred rokom v "Zrkadláči" krstili svoj debut 'Ľuďom, ktorí sadia stromy') odohrali s chuťou. "Bolo fajn, že drvivá väčšina ľudí boli naši známi a kamaráti. To vytváralo fajn atmosféru," hodnotí prvý bratislavský koncert Rišo Weber.


Punk Funk Genius v Klube za Zrkadlom, 25. 2. 2010

Aj trnavská Delikatesa napriek menšiemu počtu fanúšikov odviedla na pódiu maximum a zanechala v hlavnom meste dobrý dojem. "Čakali sme oveľa viac ľudí, aj atmosféra bola taká zvláštna. Nenechali sme sa tým ale odradiť," hovorí Filip Nemček, gitarista sedemčlennej kapely, ktorá v zohratých energických vystúpeniach spája funkovú živelnosť s rapom. Niekoľko desiatok prítomných a spokojných fanúšikov (bodaj by nie, veď okrem dvoch skvelých koncertov sa v improvizovanom obchode s CD a tričkami PFG rozdávali jabĺčka i rajčiny) by určite potvrdilo, že jediné, čo na úvodnom koncerte turné chýbalo, bolo viac ľudí.

Tento problém však nebol o deň neskôr v Trnave, kde koncert v miestnom Art klube zorganizovali samotní členovia domácej kapely. "Sme veľmi spokojní, čo sa týka koncertu aj organizácie. Bola to prvá akcia, ktorú sme si organizovali sami, a dopadla nad naše očakávania," hovorí jeden z troch Filipov v zostave Delikatesy. Jeho slová potvrdzuje aj Rišo, ktorého atmosféra trnavského klubu milo prekvapila: "Bol to veľmi dobrý koncert, super ľudia. Určite sa sem budeme radi vracať".


Delikatesa v Klube za Zrkadlom, 25. 2. 2010

Trojtýždňovú pauzu pred ďalšími koncertami využili členovia oboch kapiel rôzne. "Niektorí boli na lyžovačke, ostatní sme žili normálnym životom - škola, kapelové skúšky, práca, priatelia," hovorí Rišo z PFG. "Hlavne oddychom. Prebrali sme odohrané koncerty a dali zopár skúšok, aby sme nevyšli z cviku," dopĺňa Filip za Delikatesu.

Tretí koncert turné odohrajú kapely už dnes večer (18.3.) v Art Cafe v Banskej Štiavnici, nasledujú vystúpenia v Banskej Bystrici (19.3., Klub 77), Brezne (20.3., Bombura) a v Nitre (25.3., Valašský šenk). Šnúra s názvom Ideme na to tour 2010 bude v apríli pokračovať koncertami v Čechách a na Morave, medzitým sa kapely zastavia v Čadci (10.4.). Koncom apríla odohrajú koncerty v Žiline (22.4.), Košiciach (23.4.) a Prešove (24.4.). Záverečnou zastávkou turné je opäť Bratislava, kde budú mať najmä fanúšikovia 14. mája v Randali šancu na reparát.

Kompletný zoznam koncertov Punk Funk Genius & Delikatesa Ideme na to Tour 2010 nájdete TU.

Na záver pár ďalších otázok, na ktoré nám odpovedal Rišo z PFG a Filip z Delikatesy. Tvorbu oboch kapiel si môžete vypočuť v ich profiloch na Hudba.sk - www.hudba.sk/punk-funk-genius a www.hudba.sk/delikatesa.

Ako u vás prebieha tvorba skladieb? Podieľajú sa na tom rovnakým dielom všetci členovia kapely alebo máte v zostave nejakého "rodeného skladateľa", ktorý celému procesu tvorby šéfuje?

PFG: Proces tvorenia pesničiek je demokratický. Keď niekto donesie nápad, tak sa na ňom začne pracovať, "jamovať" doňho, čo-to si k nemu povieme a potom, ak je to životaschopný nápad, tak sa pretvorí do pesničky. Ak nie, tak si ho odkladáme do budúcnosti a možno ho niekedy ešte použijeme. "Najväčším demokratom" v našej kapele je basák Jano. On donáša najviac nápadov a využíva najčastejšie toto právo. (smiech)
 
DLKTS: S väčšinou skladieb prišiel náš basák Kubo. Vždy priniesol nápad a ten sme už ďalej rozvíjali všetci. Texty píšu naši raperi. Nedá sa povedať, že by sme v tomto mali nejakého šéfa...

Čo chystáte po skončení turné? Dostali ste na tento rok už nejaké ponuky na hranie na letných festivaloch?

PFG: Po turné by sme chceli naďalej pracovať na nových pesničkách a pripraviť sa na letné festivaly. Zabookovanú už máme Summerbeach Rudavu, na ostatných festivaloch sa pracuje, takže o tom nechcem ešte priveľmi hovoriť.
 
DLKTS: Po skončení turné by sme radi nahrali náš debutový album a potom samozrejme festivaly. Dostali sme niekoľko ponúk, niektorým festivalom sme sa ozvali my. Zatiaľ nás diváci/poslucháči môžu s istotou vidieť na festivale Buková 2010, EKOfest 2010 v Trnave a na Seneckom lete 2010.

Aké su vaše ďalšie, dlhodobé ciele? Čo by ste chceli ako kapela dosiahnuť?

PFG: Šťastní sme, keď sa majú ľudia okolo nás dobre, keď naše rodiny a vzťahy sú zdravé a keď môžeme veľa hrať a šíriť pozitívnu energiu pre našich poslucháčov.

DLKTS: Náš dlhodobý cieľ je pokračovať v tom, čo robíme, pretože nás to napĺňa. A samozrejme robiť to čo najlepšie.

--
Autor: Patrik Marflák
Foto: Michal Makuch

Súvisiaci interpreti: Delikatesa, Punk Funk Genius