Formácia Nocadeň koncom minulého týždňa predstavila svojim fanúšikom nový videoklip k tretiemu singlu z aktuálneho albumu 'Ikony' (2008). Skladba Umriem pri tvojich nohách, ktorá piaty album košickej kapely uzatvára, sa tak dočkala vizuálneho stvárnenia, o ktoré sa postaral režisér Jaro "Jaris" Vaľko.

Nakrúcalo sa v "hlavnom meste lásky" - v Prešove - v starom hangári, ktorý teraz slúži ako sklad hračiek. Samotné prípravy na natáčanie trvali niekoľko hodín: "Keďže je to jednozáberové video, bolo to treba najprv celé poriadne naskúšať, pretože keď sa točila 'ostrá' neprichádzalo do úvahy, aby sa niečo pokazilo," prezradil Robo Kopina.

"Po niekoľkých hodinách skúšok sa pristúpilo k samotnému nahrávaniu. To, čo sa nakoniec objavilo v klipe, je druhá 'jazda'," dodal gitarista. Najviac si však nakrúcanie "užil" jeho brat Rasťo. "Pre mňa to bolo asi jedno z najťažších nakrúcaní, vzhľadom na tie podmienky. Niekoľkohodinové ležanie, kedy som bol zviazaný svietiacimi hadmi, a tá ukrutná zima mi dali poriadne zabrať," povedal spevák skupiny Nocadeň minulý týždeň pred premiérou klipu.


Nocadeň - 'Umriem pri tvojich nohách'

Zároveň s novým klipom dostala skladba nový šat v podobe remixu, pretože členovia kapely majú v remixoch už dlhší čas záľubu. "Už od vydania nášho prvého albumu sme vždy chceli, aby na naše pesničky vznikali remixy, pretože pre nás je vždy zaujímavé, keď sa naša skladba objaví v inom, ako albumovom aranžmáne," prezradil Robo.

K niektorým pesničkám vzniklo viacero remixov, čo je aj prípad aktuálneho singla. Prvým bol shoegazeový remix od Isobutana (video), novinkou je tzv. radio edit, ktorého autorom je Vlado "Randy" Gnepa.

Jeho spracovanie skladby je špecifické v jednej dôležitej veci, o ktorej nám viac povedal Robo Kopina: "Kým doteraz bolo zvykom poslať remixérom stopy a oni si z nich vybrali to, čo by sa im do ich koncepcie hodilo, v tomto prípade sme do jeho tvorby aktívne prispeli aj my. Keďže v pôvodnej verzii je iba sláčikový orchester, Randy najprv dohral klávesy a naprogramoval bicie. Tým, že pribudol rytmus, zmenil sa dosť výrazne charakter skladby, takže bolo treba, aby sa naspievala nanovo, s novým výrazom. Pribudol aj 'štadiónový' vokál, ktorý v pôvodnej verzii nemal miesto. Keď sa dohrali gitary, tak sa skladba zmixovala a radio edit bol na svete."

Radio edit si môžete vypočuť exkluzívne v profile kapely - www.hudba.sk/nocaden.

--
Text: Miroslava Kuracinová
Foto: Jaroslav "Jaris" Vaľko - Nocaden.sk

Súvisiaci interpreti: Nocadeň