Jeden kvôli chorobe, druhý z obavy pred úradmi. Britský spevák Tom Jones sa rozhodol zrušiť svoje dva koncerty v Južnej Kórei, kde mal vystúpiť počas uplynulého víkendu. Dôvodom boli zdravotné problémy, ktoré trápia 69-ročného speváka už viac ako týždeň. Informovala o tom jeho oficiálna webstránka TomJones.com

Jonesove problémy začali už 26. marca, keď vystupoval v singapurskom zábavnom komplexe Resorts World Sentosa. Tam musel opustiť javisko už po dvoch odohratých skladbách. Lekári mu diagnostikovali laryngitídu a odporučili mu oddychovať.

Spevák preto presunul koncert na štvrtok 1. apríla, ale ani ten sa pre pretrvávajúce zdravotné problémy nemohol uskutočniť. Jones následne zrušil aj dva nasledujúce koncerty v juhokórejskej metropole Soul, ktoré sa mali konať cez víkend. Presvedčili ho jeho lekári, ktorí ho varovali, že bez doliečenia mu hrozí trvalé poškodenie hlasiviek. Na spevákovej webstránke sa však zatiaľ neobjavili správy, či Jones zruší alebo presunie aj ďalšie plánované koncerty v Juhoafrickej republike, Ománe a Spojených arabských emirátoch.

Na druhej strane americký pesničkár Bob Dylan narazil na úradného šimľa v komunistickej Číne. Musel zrušiť niekoľko naplánovaných vystúpení v rámci ázijského turné po tom, čo mu čínske úrady nezaručili potrebné povolenia na vystúpenia v krajine. Legendárny hudobník mal po japonskej časti turné podľa informácii Sunday Morning Post odohrať koncerty v Taiwane, Číne a Hongkongu. Organizovať vystúpenia mala taiwanská spoločnosť Brokers Brothers Herald, ktorá sa ale svojho zámeru vzdala, keď im čínske úrady nevedeli zaručiť, že dostanú všetky povolenia na koncerty v čínskom Pekingu a Šanghaji.

Už v januári ale avizovali, že v Hongkongu sa Dylan ukáže 8. apríla. "Ministerstvo kultúry Číny nám nedokázalo zabezpečiť povolenia na koncerty v Pekingu a Šanghaji a tak sme nemali inú možnosť, ako celé juhovýchodné ázijské turné zrušiť," uviedol promotér Jeffrey Wu, ktorý dodal, že Dylan si veľmi prial vystúpiť v Číne.

Podľa Wua ministerstvo sprísnilo udeľovanie povolení na koncerty v krajine po tom, čo islandská speváčka Björk v Šanghaji pred dvoma rokmi otvorene podporila Tibeťanov a ich hnutia. Bob Dylan je svetoznámy pre svoje piesne, ktoré sa dotýkajú ľudských práv a slobody, čo je pre čínsku vládu citlivá oblasť.

Žijúca folková legenda sa už o niekoľko týždňov predstaví aj na Slovensku. Hudobník s občianskym menom Robert Allen Zimmerman vystúpi 9. júna v bratislavskej Incheba Expo Aréne.

Zdroj: SITA

Súvisiaci interpreti: Bob Dylan, Tom Jones