Kalendár koncertov v Rakúsku ponúka čoraz atraktívnejší program aj pre Slovákov. Najnovšie do bohatej ponuky pribudli ďalšie delikátne kúsky. Slávni kalifornskí raperi Cypress Hill to už 1. júna rozbalia v klube Gasometer, pár dní po nich si chcú ten istý klub podmaniť One Republic. Britskí rockeri Kasabian odohrajú 8. augusta open-air koncert v komplexe Arena. Lahôdkou na záver roka bude klubový koncert amerického dua MGMT.

Cypress Hill sa celosvetovo preslávili hitmi ako 'Tequila Sunrise', 'Insane In the Membrane', 'Rock Superstar' či 'Lowrider'. Z pamäti mnohých fanúšikov sa iste vynorí aj ich fantastický koncert na dnes už neexistujúcom festivale Hodokvas.

Vo Viedni predstavia okrem osvedčených hitov aj celkom nové, nadupané veci z nového albumu Rise Up. Novinka kalifornskej štvorcie je výsledkom spolupráce raperov s Tomom Morellom (RATM, Audioslave), jedným z najuznávanejších rockových gitaristov súčasnosti. Ďalšími hosťami na albume sú Mike Shinoda (Linkin Park), Daron Malakian (System of a Down), raper Everlast či spevák Marc Anthony. Z prvého albumu Cypress Hill po šiestich rokoch sú vonku už štyri single, k titulnej skladbe 'Rise Up' vznikol aj videoklip.


Cypress Hill - 'Rise Up' (feat. Tom Morello)

Necelý týždeň po reprezentantoch west-coast hip-hopu, 6. júna, sa vo viedenskom Gasometri predstavia americkí One Republic. Preslávila ich spolupráca s hviezdnym producentom Timbalandom na pesničke 'Apologize', úspešný singel 'Stop and Stare', ale aktuálne valcujú hitparády hitom 'All the Right Moves' (videoklip).

V hanbe určite nezostane ani augustová koncertná lahôdka. Viedenskú open-air Arenu poctia návštevou indie-rockoví Kasabian, pre ktorých je rok 2010 zatiaľ najúspešnejším vo vyše 10-ročnej histórii. Stali sa totiž víťazmi Brit Awards v kategórii Najlepšia britská skupina, úspech zožali aj v ankete NME Awards, kde zvíťazili ako Najlepšia live kapela a prevzali ceny Najlepší album a Najlepší artwork albumu za svoju aktuálnu, v poradí tretiu štúdiovku 'West Ryder Pauper Lunatic Asylum' (2009). Jednu z najlepších koncertných kapiel z Britských ostrovov si môžete vo Viedni vychutnať na vlastné oči a uši 8. augusta.

Veľkolepý záver roka obstará 8. decembra psychedelické americké duo MGMT. V Gasometri predstaví svoj tretí štúdiový album Congratulations, ktorý vyjde 13. apríla. Nahrávka bude obsahovať deväť skladieb, pričom člen formácie Ben Goldwasser už skôr avizoval, že to bude komplexný album, z ktorého neplánujú vydať žiadne single. Napriek tomu v rádiách (aj v slovenskom Rádiu_FM) aktuálne rotuje skladba 'Flash Delirium', ku ktorej natočili aj videoklip v réžii Andreasa Nilssona (The Knife, Fever Ray, Goldfrapp, White Lies, Peter Björn & John, Moby...).


MGMT - 'Flash Delirium'

MGMT sa podľa vlastných slov pri tvorbe nového štúdiového albumu inšpirovali tvorbou speváčky Lady GaGa (pieseň 'Lady Dada's Nightmare') či hip-hopového hudobníka Kanyeho Westa. Okrem toho budú na nahrávke skladby, v ktorých hudobníci rozoberajú to, ako sa vyrovnali s nečakanou slávou. Druhá polovička MGMT, multiinštrumentalista Andrew Van Wyngarden, v rozhovore pre magazín Spin uviedol, že pri tvorbe 'Congratulations' myslel aj na svoju veľkú záľubu - surfovanie (skladba 'Siberian Breaks'). Nahrávanie albumu prebehlo na rôznych miestach USA s Peteom Kemberom. Vokálne im pomáhala bývalá členka Royal Trux, speváčka Jennifer Herrema.

Vstupenky na všetky podujatia v Rakúsku sú na Slovensku v predaji v sieti Eventim. Informácie o termínoch ďalších viedenských koncertov (Whitney Houston, Lamb of God, Pink, Kate Nash, Rise Against, Rod Stewart, Michael Bublé, Katie Melua a ďalší) nájdete na Novamusic.at - oficiálnom webe spoločnosti Nova Music Entertainment.

--
Zdroj: Tomáš Holetz - Nova Music, SITA
Foto: Nova Music (1), Onerepublic.net (2), Kasabian.co.uk (3)

Súvisiaci interpreti: Cypress Hill, Kasabian, MGMT, One Republic