Asi takto by bolo možné vnímať vydanie druhého albumu skupiny Mandragora po prvom vzhliadnutí promo vizuálov k CD. Po debutovom albume 'Elohim' prináša bratislavská kapela na novinke s názvom 'Satan' vyspelý materiál, ktorý nezaprie korene v tom najlepšom zo svetovej produkcie rocku, punku i metalu.

Skladby s hitovým potenciálom ako No One Here Gets Out Alive alebo Time ponúkajú pestrý mix chytľavých riffov v štýle legendárnych Megadeth či tvrdej produkcie z Britských ostrovov.

Či už podľa kritérií stoner metalu alebo klasického rocku, skladby Last Door, '8th Day' alebo '19 Angels', ktorá podľa frontmana kapely najviac vystihuje myšlienku albumu, ponúkajú tvrdý nášup, chytľavé melódie a drsné vokály s nasadením, aké fanúšik tvrdších štýlov až tak často v slovenskom prostredí nepočuje.

Album vznikal v uznávanom českom štúdio SONO Records. "Chceli sme mať kvalitnejší zvuk ako na prvom albume, čo sa koniec koncov aj podarilo. Taktiež sme chceli okúsiť, ako sa tvorí v profesionálnom štúdiu. Veľmi milo sme boli prekvapení, holt SONO je SONO. V podstate sme sa tam cítili ako doma," prezradil o voľbe štúdia frontman a spevák Vlad.

Zaujímavým kúskom albumu je skladba 8th Day, ku ktorej napísaniu Vlada inšpirovalo pokrytectvo a manipulácia v cirkvi. "Cirkev častokrát v minulosti zneužívala vieru a hlavne strach obyčajných ľudí na to, aby s nimi manipulovala podľa svojej vôle. Je niekedy úplne nepochopiteľné, že rovnaké praktiky používa ešte aj dnes. Na to, aby človek veril v Boha nepotrebuje ani cirkev a ani žiadne náboženstvo," dodáva frontman Mandragory.

Skupina, ktorá má za sebou vystúpenie s metalovou hviezdou Slayer na Topfeste 2008, koncert na festivale Rock pod Sninským kameňom, kde zahrali popri fínskych Lordi, U.D.O. či Primal Fear, turné v Taliansku a množstvo ďalších vystúpení na openairoch a v kluboch na Slovensku i v Čechách, chce svojou hudbou osloviť množstvo rôznych ľudí. Na otázku, aký je typický fanúšik Mandragory síce Vlad najskôr s úsmevom odpovedá "otrhaný, ušmudlaný, smradľavý a dlhovlasý", no v zápätí dodáva: "Ťažko sa na to odpovedá, lebo typický fanúšik neexistuje. Veľa rôznych ľudí si našlo k našej muzike cestu."

Mandragora v súčasnosti hrá v zostave Vlad (gitara, spev), Stanislav (basgitara), Gabriel (gitara) a Daniel (bicie), no podľa slov speváka ich v blízkej budúcnosti čaká vynútená zmena na poste bubeníka. "Ak tieto riadky číta nejaký šikovný bubeník, kľudne sa nám môže ozvať, radi vyskúšame kohokoľvek," vyzýva záujemcov Vlad.

Medzi posledné koncerty s Danielom zrejme patrili vystúpenia v rámci nedávno skončeného úspešného miniturné po slovenských mestách. Mandragora svoju novinku naživo predstavila v Banskej Bystrici, Bratislave, Trenčíne a Prievidzi. Medzi hosťami turné boli aj spriaznené alternatívne, metalové a crossover kapely ako Proscribed, Morted, Brainscan, Muerte Cara z Maďarska, Cockpit Fog, Deep Sense a Mad Frequency.

Mandragora – Satan (48min 6 sek)

1. No One Here Gets Out Alive
2. Time
3. Last Door
4. 8th Day
5. Cure That Kills
6. 19 Angels
7. House of Cards
8. Mass Hypnosis
9. Secrets in the Dust

--
Autor: Vladimír Skala
Foto: Werdza

Súvisiaci interpreti: Mandragora