Začiatkom mája zavíta do Bratislavy festival Mediawave z Maďarska, ktorý sa stal za 20 rokov svojej existencie medzinárodne uznávaným podujatím. Festival prinesie do nášho hlavného mesta to najlepšie zo svojho (nielen) tohtoročného programu. Bratislavský program tvoria koncerty skupín rôznych hudobných žánrov a premietanie najlepších filmov z histórie festivalu.

Program otvorí 1. mája slovensko-maďarské hudobné zoskupenie Tócsni & Flódni, ktoré sa snaží vyvrátiť všeobecne rozšírenú mienku, podľa ktorej je prítomnosť dvoch kohútov na jednom dvore viac než nebezpečná. Skupina spája v duchu mierového "spolumuzicírovania" všetko, čo sa v hudbe spojiť dá. V ich repertoári sa objavujú ľudové piesne, známe v oboch krajinách, no spievané s odlišnými textami, ako aj rap budapeštianskeho a bratislavského "geta" či štipka klezmeru.

Festival pokračuje 6. mája v kinosále VŠMU premietaním najzaujímavejších filmov z dvadsaťročnej histórie Mediawave. Divák nájde medzi nimi hrané, dokumentárne aj experimentálne krátke filmy. V ten istý deň urobí bodku za festivalom dvojkoncert zoskupenia Sarikamis & Tarik Aslan a kapely Ocho Macho v Nu Spirit Clube na Šafárikovom námestí.

Sarikamis & Tarik Aslan k nám prinesú autentickú kurdskú hudbu z najvýchodnejších končín Turecka. Základným prvkom kurdskej hudby je veľký bubon, zurna, turecká píšťala a spev. Mocný základný rytmus bubna má dvojakú úlohu: prilákanie publika a zabezpečenie základu pre rozmanité tance pri príležitostiach sviatkov a zábav. Neodolateľne energické, do tanca lákajúce rytmy Kurdov zoznámil a spopularizoval v Maďarsku práve festival Mediawave. Perkusionista Tarik Aslan je citlivým virtuózom svojho nástroja. Využíva všetky možnosti dynamiky a svojimi perkusiami dokáže robiť divy.

Debutový album kapely Ocho Macho s názvom 'El Mundo Fantastico' vyšiel na jar roku 2009. Svoje piesne predvádzajú v maďarskom, anglickom alebo španielskom jazyku a sú známi už aj v hlavnom meste Rakúska – dokonca rozhlasová stanica ORF zaradila ich piesne do svojho repertoáru.

Vstup na všetky programy festivalu je voľný.

PROGRAM:

1. máj 2010
Hviezdoslavovo námestie, Bratislava
- Tócsni & Flódni
Koncert je súčasťou Bratislavského Majálesu.

6. máj 2010, 18:00
Kinosála VŠMU, Svoradova 2
Najlepšie filmy v 20 ročnej histórii festivalu Mediawave (103')

- Radu Igazsag (ROM): One Day Revolution 9 min.
- Sergey Bukovsky (UKR): Landscape, Portrait, Still Life 15 min.
- Phil Mulloy (UK): The Sound of Music 11 min.
- Péter Kerekes (SVK): Morytats and Legends of Ladomírová 53 min.
- Jonas Geirnaert (BEL): Flatlife 11 min.
- Alexij Kharitidi (RUS): Gagarin 4 min.

6. máj 2010, 21:00
Nu Spirit Club, Šafárikovo nám. 7
- Sarikamis & Tarik Aslan (TUR)
- Ocho Macho (HU)

O festivale Mediawave

Festival Mediawave, ktorý sa zrodil pred 20 rokmi v Maďarsku ako jedinečný príklad splynutia filmu a hudby, si za tento čas vydobyl medzinárodné uznanie. Tento festival nevyniká len rôznorodosťou štýlov, ale najzaujímavejšími dielami a predstaveniami sa prezentuje aj v zahraničí. Sérii podujatí dáva osobitú atmosféru úcta k tradičnému a modernému – ich postavenie do protikladov alebo paralely.

Filmový festival je medzinárodnou súťažou jednak krátkych (hraných, animovaných a experimentálnych), dokumentárnych a neobvyklých hraných filmov. Tvorcovia z mnohých štátov prihlasujú na festival stovky filmov, z ktorých výberová porota selektuje. Filmy, ktoré sa dostanú do programu hodnotí medzinárodná porota, víťazi dostávajú hodnotné ceny.

Rozšírením o rozmanité hudobné programy sa stalo podujatie multimediálnym umeleckým festivalom. Na hudobnej palete možno nájsť jazz, improvizačné hudobné programy, blues, etno, autentickú ľudovú hudbu a underground. Súčasťou festivalu je medzinárodný improvizačný workshop, v rámci ktorého sa hudobníci, ktorým sú blízke rozličné hudobné kultúry a sú zbehlí v hudobnej improvizácií usilujú o vytvorenie spoločného hudobného diela. Na zrode predstavenia sa podieľajú mladé talenty, uznávaní, zrelí či svetoznámi muzikanti. Sprievodným podujatím festivalu je množstvo pútavých výstav.

Redakciu Hudba.sk informoval Dávid Puha z organizačného tímu bratislavskej časti festivalu Mediawave.