Po víkendovom otvorení letnej festivalovej sezóny na Slovensku dvoma jednodňovými akciami - Tona fest v Šuranoch a Bažant na mlynoch v Bratislave - sa niekoľko podujatí pod otvoreným nebom uskutoční aj počas prvého júnového víkendu. V sobotu 5. júna sa po druhý raz na nitrianskom amfiteátri uskutoční akcia s príznačným názvom Amfik fest. V Trnave sa bude v piatok a v sobotu na Trojičnom námestí konať tradičný open air festival modernej kresťanskej hudby Lumen 2010.

Na nitrianskom festivale vystúpia populárne domáce skupiny IMT Smile, Tublatanka, českí Chinaski, No Name, Miro Šmajda, Post-it, UKND, Borra, Never Back a Old School Brothers. Vstupenky na tento jednodňový festival stoja v predpredaji 12 eur, na mieste bude stáť lístok 15 eur.

Vstup na trnavský Lumen je tradične zdarma a vystúpia na ňom aj niekoľkí zahraniční interpreti ako The 29th Chapter z Veľkej Británie, Superchick a Switchfoot zo Spojených štátov amerických či Maleo Reggae Rockers z Poľska.

Pankáči z Bratislavy a okolia ale určite pred týmito dvoma festivalmi uprednostnia koncert britskej formácie The Exploited, ktorý je v bratislavskom MMC na programe v piatok 4 . júna. V noci z piatka na sobotu si prídu na svoje aj milovníci štýlov trance a techno, keďže v slovenskej metropole sa po štvrtý raz predvedie fenomenálny holandský dídžej Tiësto.

Až štvordňovú porciu tanečnej hudby ponúka vo svojom programe rakúsky Eristoff Tracks Urban Art Forms Festival. Od štvrtka 3. júna do nedele 6. júna budú vo festivalovom areáli vo Wiesene ľudí zabávať David Guetta, Carl Cox, Sven Väth, Boyz Noize, Buraka Som Sistema live, Adam Freeland, Carl Craig či Parov Stelar. Permanentky na toto podujatie stoja v predpredaji 99,40 eur, jednodňový lístok sa dá kúpiť za 61,40 eur.

V Poľsku bude cez víkend na programe Selector festival. Priamo v Krakove bude 4. - 5. júna hostiť Faithless, Calvina Harrisa, Audio Bullys, Boys Noize, Thievery Corporation, Friendly Fires alebo Delphic. Jeden z festivalových vrcholov zažije ešte pred kalendárnym začiatkom leta aj Nemecko. Od štvrtka do nedele sa tam totiž uskutoční dvojfestival Rock am Ring / Rock im Park v mestách Nürburg a Norimberg. Kým Rock am Ring v areáli Nürburgringu je už vypredaný, na Rock im Park sa stále dajú kúpiť lístky. Najväčšími hviezdami oboch týchto podujatí budú svetoznáme kapely Rage Against the Machine, Rammstein, Muse, Kiss, Them Crooked Vultures, Slayer ale i americký hip-hopový hudobník Jay-Z či gitarista Slash.

Oveľa viac festivalov ako na Slovensku sa počas prvého júnového víkendu uskutoční v Českej republike. Najväčším bude zrejme JamRock v Žamberku, kde vystúpi austrálska hviezda Gabriella Cilmi. Českú scénu tam budú reprezentovať Kryštof, Tři sestry, Mig 21, Michal Hrůza, Anna K., Plexis, Kollerband, Visací zámek či UDG. Zastúpenie tam bude mať aj Slovensko a to zásluhou skupín Horkýže Slíže a Polemic.

Slovenských interpretov bude možné počas najbližšieho víkendu vidieť aj na ďalších českých akciách. Horkýže Slíže sa popri JamRocku predstavia na Ouvalskom bigbíte v Úvaloch pri Prahe. Na festivale Otevřeno v Chomutove sa v piatok 4. júna po 21:00 ukáže spevák Richard Müller. Na 8. ročníku festivalu Habrovka v Prahe sa v ten istý deň zase predstaví speváčka Jana Kirschner. Česká metropola bude cez víkend žiť aj divadelno-hudobným festivalom Mezi ploty, na ktorom sa predstavia desiatky známych českých interpretov ako Aneta Langerová, Michal Pavlíček, Kamil Střihavka, Vypsaná Fixa, Lenka Filipová, Xindl X či Dan Bárta.

--
Zdroj: SITA