Skupina Leftfield, ktorú tvoria Neil Barnes a Paul Daley, napriek svojmu návratu na koncertné pódiá zatiaľ neplánuje pracovať na spoločnom albume. V roku 2005 vydali výberovku 'A Final Hit: Greatest Hits', po ktorej si dali päťročnú pauzu a každý pracoval na sólových projektoch. "Teraz si chcem užiť hlavne živé vystúpenia. Rozmýšľam však nad budúcnosťou a ako to bude s Leftfield ďalej," povedal Barnes počas tlačovej konferencie na festivale Pohoda, kde so sprievodnou skupinou a niekoľkými vokalistami vystúpil v sobotu v noci.

Koncertný comeback nebol náhlym rozhodnutím. "O návrate sme veľmi dlho premýšľali, ale nebol naň ten správny čas, až doteraz. Paul pracuje doma na svojom projekte, ale stojí za celým turné," povedal muzikant na adresu zaneprázdneného Daleyho, ktorý dokončuje svoj sólový album.

Dvojica spolu podľa slov Barnesa vychádza dobre. "Sme úplne odlišní ľudia, ale hudobný vkus máme rovnaký, v štúdiu medzi nami nebývalo napätie," prezradil. Skupina na koncertoch hrá staršie skladby zo svojich albumov, niektoré pesničky však upravila. "Som zvedavý, ako budú ľudia reagovať," dodal. Dnes už vieme, že koncert elektronickej legendy dopadol dobre - pod hlavným pódiom festivalu sa počas deväťdesiatminútového setu zabávalo takmer 20 000 ľudí.

Byť profesionálnym muzikantom je podľa Barnesa náročné povolanie. "Robiť akýkoľvek iný druh hudby nie je jednoduché. Treba neustále získavať novú a novú inšpiráciu," povedal. "Dal som si päť rokov pauzu a venoval som sa iba rodine, ktorú som v podstate nevidel desať rokov, keďže sme pracovali veľmi tvrdo, bolo to nepretržite šesť dní v týždni, v podstate sme ani nežili svoje životy," povedal a dodal, že najlepšou inšpiráciou pre skladanie hudby je život mimo hudby.

Duo Leftfield sa sformovalo v roku 1990 v Londýne a mnohí Barnesa a Daleyho považujú za priekopníkov tanečnej hudby a štýlu house. Debutovali v marci 1990 singlom 'Not Forgotten', o dva roky vydali kompiláciu 'Backlog', v roku 1995 im vyšiel album 'Leftism'. Ich ďalší album 'Rhythm and Stealth' z roku 1999 sa dostal na prvé miesto v britskom albumovom rebríčku.

Reportáže a fotoreporty zo štrnástej Pohody nájdete TU.

--
Zdroj: SITA
Foto: Igor Daniš - Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Leftfield