Jeden z najstarších slovenských hudobných festivalov – do minulého roka známy ako Okey leto – pokračoval uplynulý víkend svojim ďalším ročníkom pod novým názvom. Fest Europa 2 (30. a 31. júl, Poprad) nadviazal na najlepšie tradície svojho predchodcu a predstavil takmer 20-tisícom divákov počas dvoch dní menej známych i aktuálne populárnych interpretov. Nezabudol siahnuť ani po staršej legende. Napriek upršanému počasiu sa diváci zabávali rovnako dobre, ako účinkujúci na pódiu.

Festival odštartovalo vystúpenie martinskej punkovej nádeje Horská chata. Tohto roku si aj vďaka účasti v Eurosongu užívajú viac pozornosti ako po minulé roky. Extravagantný Lavagance nesklamal a na popradskom futbalovom štadióne predviedol plnohodnotnú show. Heľenine oči rozohriali publikum prvej očakávanej hviezde festivalu.

Miro Šmajda spolu s kapelou "narezal" divákom dokonalú zmes rocku v štýle skupiny Bon Jovi. Nasledoval Gladiator, ktorý mal na rozdiel od skupiny Kryštof to šťastie, že práve nepršalo. V druhej polovici vystúpenia ostravskej formácie sa počasie opäť umúdrilo. Napriek rozmočenému terénu hľadiska sa pod pódiom zhromaždila početná divácka kulisa.

Peter Cmorik a Zuzana Smatanová predviedli to najlepšie zo svojich repertoárov, nechýbali osvedčené hity i singlové novinky. Smatanová okrem gitary "obsluhovala" aj flautu. "Dorážkou" prvého dňa festivalu bol v 90-tych rokoch populárny nemecký techo projekt Scooter. Viacerým divákom prekážal zvuk, väčšina si však vystúpenie okolo speváka H. P. Baxxtera nenechala ujsť. Okrem zvukových a svetelných prvkov sa Scooter popýšil aj tanečníkom, ktorý mal pravdepodobne dodávať celej show ďalšiu šťavu.



Sobotné pokračovanie na popradskom štadióne otvorili opäť punkeri. Plus Mínus sú na scéne od momentu, ako sa základ tejto kapely pohádal s Vratkom Rohoňom. Od tej doby pretieklo v Dunaji už veľa vody, Plus Mínus po intenzívnych začiatkoch zvoľnili tempo, aby nakoniec svoju kapelu nechali niekoľko rokov hibernovať. Po tomto období prišla fáza udobrenia sa s Vratkom Rohoňom a príležitostného vystupovania. Jedným takým bolo práve to na Fest Europa 2 v Poprade.

Pestrosť žánrov na festivale potvrdzovala aj prítomnosť elektronického projektu Save The Cookie, "ska-pozitívnych" Polemic, dravej skupiny Smola a hrušky i vystúpenia hip hoperov Moja reč či Rytmusa. Škoda len, že z avizovanej spoločnej show Tina & Rytmus ostalo nakoniec iba pri niekoľkominútovej prítomnosti sympatickej Košičanky na pódiu...

Záverečné hodiny festivalu patrili overeným hitom skupiny Hex s gitarovou posilou v podobe Hoťa zo skupiny From Our Hands, zmesi vlastných a prevzatých piesní v podaní Martina Chodúra a jeho kapely a pravdepodobne najkvalitnejšiemu vystúpeniu oboch dní. Postaral sa oň Richard Müller so skupinou, ktorej súčasťou bolo v Poprade aj trio vokalistiek. Ako sa nám podarilo zistiť, Richard ich bežne na tohtoročné festivalové vystúpenia neberie, z presne nevysvetleného dôvodu sa však rozhodol, že v Poprade sa predstaví spolu s nimi. Aj vďaka tomu si diváci mohli vychutnať pesničku 'Baroko'. Publiku naskakovala husia koža nie z večerného počasia, ale z energie, ktorá sa naň z pódia valila.

Celkový pohľad späť hovorí, že ani piatkové vyslovene nepríjemné počasie, ktoré v sobotu predvádzalo už iba zlomok toho, čo deň predtým neodradilo divákov prísť sa zabaviť na popradský futbalový štadión. Na svoje si asi prišiel každý. Ostáva veriť, že Fest Europa 2 otvorí svoje brány aj budúce leto.



Text: Peter Lehotský
Foto: Ľubo Rusnák – Hudba.sk