Josh Davis, známy v hudobnom svete ako DJ Shadow, je popri menách ako DJ Krush a DJ Cam symbolom celej generácie producentov a DJov, ktorí v polovici deväťdesiatych rokov naštartovali vlnu inštrumentálneho hip-hopu. Vo svojich abstraktných beatoch, spravidla bez hosťujúcich MCs, dávajú dôraz na kompozíciu, príbeh a pocit. Tým dokazujú, že hip-hop, nielen ako kultúrny fenomén, ale aj z hudobného hľadiska zahŕňa oveľa viac než len rap. Vďaka tomu oslovili ešte širšie publikum - od milovníkov jazzu až po elektronických nadšencov.

Josh začínal ako DJ v internátnom rádiu kalifornskej univerzity. Krátko na to sa jeho meno spojilo s britským Mo'Wax, kde vydáva aj svoj prvý singel In/Flux - dvanásťminútový "zdĺhavo hopkajúci" opus. Citlivo v ňom nasamploval funk, rock, hip-hop, jazz aj soul.

Veľký prielom nastal v roku 1996 vydaním debutového albumu Endtroducing..., ktorý časopis Time ešte v ten istý rok zaradil medzi 100 najlepších albumov všetkých čias. Nahrávka sa dostala aj do Guinnessovej knihy rekordov, ako prvý album vytvorený výhradne zo samplov. DJ Shadow spravil jednotlivé skladby len s pomocou sampleru Akai, dvoch gramofónov a Pro Tools, požičaných od Dana "The Automatora" Nakamury, neskôr jedného z lídrov Gorillaz.


DJ Shadow - Midnight in a Perfect World (z albumu Endtroducing..., 1996)

V roku 1998 Shadow vydal aj svoju ranú tvorbu na kompilácii Preemptive Strike. Svoje úspechy v tom istom roku rozšíril aj vďaka účasti v projekte UNKLE s debutovým albumom Psyence Fiction. Okrem Jamesa Lavellea na ňom aj spolupracoval s Thomom Yorkeom (Radiohead), Richardom Ashcroftom (The Verve) a s Mikeom D (Beastie Boys).

Šesť rokov po úspešnom debute vydal DJ Shadow druhý štúdiový, žánrovo ešte pestrejší, album The Private Press (2002). V ten istý rok sa Josh, v tom čase už rešpektovaný turntablista, niekoľkokrát objavil aj v legendárnom dokumente Scratch, venovanom histórii scratchingu. Najlepšiu možnosť vidieť a sprostredkovane zažiť atmosféru i hĺbku vystúpení DJa Shadowa prinieslo DVD Live! In Tune and on Time z roku 2004. Dokonalá autorská one man show, kombinácia sampleru, gramofónov a CD so synchronizovanou video projekciou, ktorá sa stala neodmysliteľnou súčasťou Joshových vystúpení a prináša nezabudnuteľný zážitok aj na obrazovke.


DJ Shadow - Blood On The Motorway (z DVD Live! In Tune and on Time, 2004)

Zatiaľ posledným štúdiovým albumom DJa Shadowa je The OutsiderEnuff, You Made It alebo This Time (I'm Gonna Try It My Way). Ani v týchto eklektických skladbách však nechýba jeho "špinavý" rukopis.


DJ Shadow - This Time (I'm Gonna Try It My Way) (z albumu The Outsider, 2006)

Počas svojej kariéry DJ Shadow spolupracoval s množstvom DJov, producentov, raperov a spevákov, medzi ktorými sa okrem vyššie uvedených, objavili aj Cut Chemist, Mos Def, Blackalicious či Zack de la Rocha. V súčasnosti pracuje DJ Shadow na novom štúdiovom materiáli. Niečo z novej tvorby budeme mať možnosť počuť a vidieť už o pár dni na Slovensku.

V rámci klubových noci agentúry Vresk NouveauNu.Nights vystúpi ikona inštrumentálneho hip-hopu vo štvrtok 12. augusta v bratislavskom MMC klube. Jeho set bude zábavným mixom, kde sa stretne to najlepšie z nostalgickej minulosti s tým najlepším z audiovizuálnej prezentácie budúcnosti. Ak vám to niečo hovorí, ale aj v prípade, že patríte medzi tých, pre ktorých "hip-hop nie je hudba", nemali by ste tam chýbať.

Vstupenky sú v predaji v sieti Ticketportal v cene 23 eur. VIP vstupenky vás vyjdu na 35 eur. Ďalšie informácie o koncerte nájdete na www.vresk.sk.


DJ Shadow - Six Days (z albumu The Private Press, 2002)


DJ Shadow - Enuff feat. Q-Tip, Lateef The Truth Speaker (z albumu The Outsider, 2006)


DJ Shadow - You Can't Go Home Again (z albumu The Private Press, 2002)

Informácie pre Hudba.sk poskytol Miro Lánik z usporiadateľskej agentúry Vresk. Viac na www.vresk.sk.

--
Foto: Djshadow.com

Súvisiaci interpreti: Dj Shadow